# 2022 北京房山高三(上)期末

#### 语 英

本试卷共10页,共100分,时长90分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。 考试结束后, 题卡交回,试卷自行保存。

第一部分 知识运用(共两节, 30分)

第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 Xing Yifan is a university student who was diagnosed with amyotrophic lateral sclerosis(ALS) about six months after

birth.

Due to severe spinal deformity (畸形) caused by the illness, Xing, who weighs only 18 kilograms, has \_\_\_\_\_1 in doing routine tasks that most people take for granted. However, armed with a strong will, he worked hard to ensure that the 2 would not hold him back. Since his muscles are too 3 to support his body, he puts his head on a desk to read. He <u>4</u> all the difficulties and was admitted to No. 1 Middle School in Jilin with the highest test scores in the N school's history.

"I \_\_\_\_5\_\_\_ everything I've got to you. You determined early on that while the disease has made me \_\_\_\_6\_\_\_ the ability to walk and run, it wouldn't make me lose the <u>7</u> opportunity. You have accompanied me through every class from primary school to high school. I know every day is \_\_\_\_\_8 for you, but you never give up." Xing said to his parents.

In Xing's mind, disease can hurt his body but can't <u>9</u> his desire for knowledge and his confidence to serve the country. In 2021, Xing went to Beihang University with a score of 645 points in the college entrance examination.

<u>10</u> can create miracles. Xing Yifan has shown the power of optimism and strength for people.					
1. A. anxiety	B. interest	C. difficulty	D. confidence		
2. A. weight	B. disease	C. pressure	D. prospect		
3. A. weak	B. flexible	C. sensitive	D. adaptable		
4. A. avoided	B. ignored	C. expected	D. overcame		
5. A. owe	B. leave	C. offer	D. contribute		
6. A. show	B. reduce	C. lose	D. keep		
7. A. job	B. practice	C. education	D. promotion		
8. A. exciting	B. surprising	C. frightening	D. challenging		
9. A. balance	B. destroy	C. control	D. strengthen		
10. A. Bravery	B. Effort	C. Patience	D. Imagination		
第一寸(共10小题)	每小题1.5分,共15分)	LO-			

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

My father is a carpenter and he has passed that skill on to me. He taught me how to work with wood and make wood do what I wanted it to do. So far my father \_\_\_\_\_11\_\_\_\_ (build) dozens of the most beautiful pieces out of wood. He is making a

picture frame <u>12</u> one of his friends now. He spends hours on the pieces of wood everyday <u>13</u> (make) it perfect. That is also what my father handed down to me—the attitude <u>14</u> he has towards his work.

В

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

Now, the loss of nature carries a huge economic cost. If we want to resolve the climate crisis, reduce inequality, maintain the wealth of nations and feed a <u>15</u> (grow) global population, we must protect, restore, and sustainably manage nature. It is no longer enough for businesses to be "less bad." <u>16</u> we need is to be good, and we need to make up for the damage or we will put <u>17</u> (we) in danger.

С

# 阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

A super-sized earth pressure balance shield machine (盾构机) made in China is ready to be put into use. The shield machine, <u>18</u> (name) "Jinxiu," rolled off the production line on Saturday. This shield machine is the <u>19</u> (large) of its kind produced by China. With a total length of 135 meters and a weight of 3,000 tons, the machine <u>20</u> (use) for the construction of the Jinxiu Tunnel in the future.

第二部分 阅读理解(共两节,38分)

第一节 (共14小题;每小题2分,共28分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

А

Looking for a good book? We have the world's largest collection of expert book recommendations. The following are books that have been recommended over and over again, suggesting they are some of the most important books ever written.

Atomic Habits by James Clear

Atomic Habits, published in 2018, will reshape the way you think about progress and success, and give you the tools and strategies you need to transform your habits. If you're having trouble changing your habits, the problem is your system. Bad habits repeat themselves again and again because you have the wrong system for change. James Clear will help you get a proven system that can take you to new heights.

The Looming Tower by Lawrence Wright

*The Looming Tower* by Lawrence Wright was published in 2014. The book is the most detailed and thrilling account of the events that led to the destruction of the Twin Towers, based on five years of research and hundreds of interviews.

Ammonite by Nicola Griffith

Ammonite Griffith's first science fiction, which was published in 1992, won the Lambda Award and the James Tiptree

Jr Award. It tells us a thrilling story: A human expedition to the planet Jeep is nearly wiped out by a virus that kills all the men and most of the women. Some centuries later, Marghe is sent to test a vaccine on the people there. As she lives and moves among them, Marghe finds herself changed in unexpected ways.

Walden by Henry David Thoreau

First published in 1854, *Walden* details Thoreau's experiences over the course of two years, two months, and two days in a cabin he built near Walden Pond, in woodland owned by his friend Ralph Waldo Emerson, near Concord, Massachusetts. The book compresses the time into a single calendar year and uses passages of four seasons to symbolize human development.

21. Who wrote the book about the disaster of the Twin Te	owers?			
A. James Clear.	B. Lawrence Wright.			
C. Nicola Griffith.	D. Henry David Thoreau.			
22. Which book is the best choice for the people who love science fictions?				
A. Atomic Habits.	B. The Looming Tower.			
C. Ammonite.	D. Walden.			
23. According to the passage, the four books are all				
A. about thrilling stories	B. recommended by experts			
C. newly published books	D. helpful in shaping your habits			

#### B

### The Importance of a Child's Gift

On the first day of fourth grade, my teacher, Mrs. Brown, told my class a story about her husband Rob, who is a brain cancer survivor. She talked about their journey through his treatment and recovery. After what Mrs. Brown experienced with Rob's illness, she decided to devote part of her life to helping people in similar situations. She told us about a local organization she was a part of called Be Head Strong (BHS), which works to support and comfort families with a member suffering from brain cancer. Her strength and attitude toward her situation inspired me and led me to realize some significant lessons about love and hope.

One day, when I was looking at the money that I had saved, I thought about the stories Mrs. Brown had told us, about Rob and all the other remarkable people she worked with through BHS. I decided that was where I wanted my money to go.

As the last day of school approached, I wrapped the heart-shaped box full of dollars and coins. After all the other kids had left on the last day of school, I handed Mrs. Brown the present. As she opened it, I told her that I wanted the money to go to BHS to help people like Rob. She broke into tears and hugged me tightly.

I was invited to BHS's annual fundraiser and auction. The night's theme was hope and giving. The auctioneer told everyone the story of my gift to Mrs. Brown, the \$131.30. At the end, he asked, "How many of you are willing to do what a fourth grade girl did and donate \$131.30?" At that point nearly everyone in the room raised their bidding numbers. At that moment I realized that the money I had donated had become something bigger than that.

Inspired by Mrs. Brown, I continued my fundraising through the years, starting fundraisers and helping with BHS events. The joy that I found in this organization never came from any recognition that I received for my action. I gained belief and hope from the people that I met and worked with in BHS. These events and experiences have shown me what love can bring in bad situations. I want to spend much of my life volunteering.

People may not always realize how big of an impact one kind gesture can make. Mrs. Brown sparked a decision in my life that has changed how I live.

24. What made the author better understand love and hope?

A. Mrs. Brown's love for her students.

B. The local organization's contribution.

C. Mrs. Brown's positive attitude towards hardship.

D. Rob's journey through his treatment and recovery.

25. What did the author do for BHS?

A. She presented the auctioneer with his gifts.

B. She participated in an auction and became a winner.

C. She donated her money and raised fund for the organization.

D She made lectures to inspire those who lived with brain cancer.

- 26. What did the author value most in her voluntary experience?
- A. Belief and hope.
- C. Love and recognition.
- 27. What can we conclude from this passage?
- A. Great hopes make great man.
- C A friend in need is a friend indeed.
- ffr B. Actions speak louder than words.
- D. A small decision can make a big difference.

# С

B. Comfort and joy.

D. Respect and confidence.

#### **Beyond Identity**

We often think of ourselves as our body, mind, and emotions. However, we also often talk about a person's soul. Is there any scientific basis for the soul? Surprisingly, there is. Each unique personality a person has, the feeling and identity of the self beyond age, and our inevitable subjective experience as an individual make a scientific foundation for the soul.

Despite the constant change in the links between our brain cells, we remain the same personality. This is most obvious in the case of mentally ill patients or people who have experienced memory loss. Science journalist Michael Lemonick told the story of Lonni Sue, who suffered brain damage and was left unable to recall her past or to form new memories. Lemonick thought that Lonni Sue, when she lost her memories, lost her self. But once he got to know her, as well as people who knew her before and after her injury, Lemonick discovered that herself had not been destroyed. She was still cheerful in a way that made people around her feel better, and she was still creative and playful. So, despite memory loss, we still have the essence of our personality. Basically, no matter what happens to our brain, our unique personality seems to shine through.

Besides one's personality being present despite memory loss, the soul of a person can be identified through one's consciousness. Though we commonly identify with our body and what we see in the mirror, we also have a sense that we are not a certain age—as our sense of self usually depends less on age and rather on our subjective feeling of who we are.

Lastly, each person is inevitably subjective about his or her experience. Despite humans being very similar to each other in DNA, our view on reality is very different from individual to individual.

The soul of a person is challenging to prove scientifically. However, with each person's personality being unique, the behavioral quality of thinking of the self beyond age, and our inevitable subjective experience, we can say that the soul has some basis in science. These realities of our behavior, character, and perception might not be tested, but they are very difficult to deny.

28. The author tells the story of Lonni Sue to show

- A. the stability of people's personality
- B. strange behaviors of mentally ill patients
- C. the chance for the mentally ill to form new memories
- D. the changes of the people who suffered brain damage
- 29. What does the underlined word "essence" in Paragraph 2 probably mean?
- A. Past memory.

B. Changeable belief. D. Important nature.

- C. Optimistic attitude.
- 30. What can we learn from the passage?
- A. Our body, mind and emotions tell who we are.
- B. The soul of a person changes as he or she grows old.
- C. Scientific research has already proved what makes up our soul.

### 4 / 22

D. Our soul depends on our personality, consciousness and experience.

D

As online learning becomes more common and more and more resources become digital form, some people have suggested that public libraries should be shut down and, in their place, everyone should be given an iPad.

Supporters of this idea state that it will save local cities and towns money because libraries are expensive to maintain. They also believe it will encourage more people to read because they won't have to travel to a library to get a book; they can simply click on what they want to read and read it from wherever they are. They could also access more materials because libraries won't have to buy physical copies of books.

However, it would be a serious mistake to replace libraries with iPads. First, digital books and resources are associated with less learning and more problems than print resources. A study done on tablet and book reading found that people read 20-30% slower on iPads, remember 20% less information, and understand 10% less of what they read compared to people who read the same information in print. Additionally, staring too long at a screen has been shown to cause some health problems, including dizziness, dry eyes, headaches, shoulder and back pain and so on. We should not add to these problems by giving people, especially young people, more reasons to look at screens.

Second, it is incredibly narrow-minded to assume that the only service libraries offer is book lending. Libraries have more benefits, and many are only available if the library has a physical location. Some of these benefits include acting as a quiet study space, giving people a way to communicate with their neighbors, holding classes on a variety of topics, providing jobs and keeping the community connected. One neighborhood found that, after a local library instituted community events such as play times for kids and parents, job fairs for teenagers, and meeting spaces for senior citizens, over a third of residents reported feeling more connected to their community. Similarly, a survey conducted in 2015 found that nearly twothirds of American adults feel that closing their local library would have a major impact on their community. People see libraries as a way to connect with others and get their questions answered and benefits iPads can't offer nearly as well or as easily.

While replacing libraries with iPads may seem like a simple solution, it would encourage people to spend even more time looking at digital screens, despite the issues surrounding them. It would also end access to many of the benefits of libraries that people have come to rely on. In many areas, libraries are such an important part of the community network that www.g they could never be replaced by a simple object.

- 31. Digital reading supporters may agree that \_
- A. the price is too high to maintain libraries
- B. iPads make people's learning less convenient
- C. printed books are more efficient than digital ones
- D. iPads encourage people to spend more time on line
- 32. The author supports his idea in Paragraph 3 by
- A. listing figures and showing studying results
- B. highlighting the differences between the two media
- C. comparing reading efficiency through different media
- D. showing advantages and disadvantages of reading with iPads
- 33. What is the author's attitude towards the functions of public libraries?

A. Unconcerned. B	B. Confused. C	C. Positive.	D. Negative.
-------------------	----------------	--------------	--------------

34. What is the best title of the passage?

A. Why IPads Encourage People to Read?

**B.** Should Public Libraries Be Shut Down?

5 / 22

### C. Will IPads Take the Place of Public Libraries?

第二节(共5小题;每小题2分,共10分)

根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项 aokza 多余洗项。

#### What Is Good Citizenship?

Good citizenship is generally defined as how a citizen performs a role to become a useful member of society. This involves duties and responsibilities that may be expressed through laws and regulations.

Citizenship, in its general sense, is being part of a community. 36 The factors toward improving lives and relationship of a community include doing volunteer work, initiating community programs, and participating in economic affairs.

A good citizen is an important part of a progressive state. As covered by the social contract theory, a government is established to manage interaction among citizens, define an individual's rights, enforce these rights, and make sure just compensation (补偿) is obtained when these rights are not obeyed. \_\_\_\_\_37\_\_\_\_ The purpose of this social contract is to avoid chaos in a community, which is possible without good leadership. From this leadership arises good citizenship, allowing every citizen to expect others to respect for his or her legally demandable rights.

38 The most basic characteristic is the moral duty to recognize the rights of others. Another important characteristic is the ability to listen to the views of others. These views may bring about solutions to problems of the community. A good citizen is also willing to adapt to new situations. 39 Based on these factors, good citizenship is said to be related to both the intellectual and social skills of a citizen.

A. There are many characteristics of good citizenship.

B. Being a good citizen is important in improving the community.

C. Apart from these characteristics, a good citizen knows and obeys the laws of the land.

D. In turn the citizens hand over to the government the powers that may limit some freedom.

E. This may also involve your behaviors expressed through the recognition of right and wrong.

F. As citizens, we care about others and being good members of our communities and our country.

G. Good citizenship lies in the recognition that members of a community work together to improve their lives and their NN relationship with one another.

第三部分 书面表达(共两节,32分)

第一节(共4小题; 第40、41题各2分, 第42题3分, 第43题5分, 共12分) 阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。

Do you ever wonder why the bakers can't help but smile as they cook tasty treats in your home's kitchen? From preheating the oven, mixing the dry and wet ingredients, and up until the satisfying "ding" is heard, the baker can feel the atmosphere lighten up and the mood lifted.

Baking can be a form of treatment and empowerment. At first glance, grasping how baking makes you calm down and acts as a source of joy can seem a bit far-fetched. But bakers can see and feel more while they're baking. Its process is both a science and art. As they bake, they become more focused and hopeful that the effort they've poured paid off. This is the reason for their smiles. The beauty and satisfaction of baking can be further revealed when it is done.

Much like any hobby or a creative outlet, baking allows people to express their emotions and creativity. In every part of the world, cooking for someone is considered as a thoughtful gesture–whether you're welcoming someone in a home,

### 6 / 22

showing a kind gesture, or expressing your gratitude. The desire to share your food with others is an excellent way to build a connection, showing selflessness and love.

It even becomes more heartfelt if you're serving the whole family. Nothing beats the happiness of seeing your loved ones enjoy the baked treats you've worked hard to prepare. 42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.
Baking helps people to express emotions and creativity while serving the whole reast.
43. What are some other ways to beline it.

第二节(20分)

44. 假设你是红星中学高三学生李华。在你的英籍好友 Jim 的指导和帮助下,你校的英文短剧获得了区英语戏剧大 赛一等奖。请你给 Jim 写一封电子邮件,内容包括:

、 広 对 他 付 出 的 感 谢。
注 意: 1 词 数 100 左 右;
2. 开头和 经 P

Dear Jim,



# 参考答案

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑

Xing Yifan is a university student who was diagnosed with amyotrophic lateral sclerosis(ALS) about six months after birth.

Due to severe spinal deformity (畸形) caused by the illness, Xing, who weighs only 18 kilograms, has \_\_\_\_\_1 in doing routine tasks that most people take for granted. However, armed with a strong will, he worked hard to ensure that the <u>2</u> would not hold him back. Since his muscles are too <u>3</u> to support his body, he puts his head on a desk to read. He \_\_\_\_\_4\_\_\_ all the difficulties and was admitted to No. 1 Middle School in Jilin with the highest test scores in the school's history.

"I \_\_\_\_5\_\_\_\_ everything I've got to you. You determined early on that while the disease has made me \_\_\_\_\_6\_\_\_\_ the ability to walk and run, it wouldn't make me lose the \_\_\_\_7 \_\_\_ opportunity. You have accompanied me through every class from primary school to high school. I know every day is \_\_\_\_\_8 for you, but you never give up." Xing said to his parents.

In Xing's mind, disease can hurt his body but can't \_\_\_\_\_9 \_\_\_\_ his desire for knowledge and his confidence to serve the country. In 2021, Xing went to Beihang University with a score of 645 points in the college entrance examination.

can create miracles. Xing Yifan has shown the power of optimism and strength for people.

1. A. anxiety	B. interest	C. difficulty	D. confidence
2 A. weight	B. disease	C. pressure	D. prospect
3. A. weak	B. flexible	C. sensitive	D. adaptable
4. A. avoided	B. ignored	C. expected	D. overcame
5. A. owe	B. leave	C. offer	D. contribute
6. A. show	B. reduce	C. lose	D. keep
7. A. job	B. practice	C. education	D. promotion D. challenging D. strengthen
8. A. exciting	B. surprising	C. frightening	D. challenging
9. A. balance	B. destroy	C. control	D. strengthen
10. A. Bravery	B. Effort	C. Patience	D. Imagination
【答案】1.C 2.B 3	B. A 4. D 5. A 6. C 7. C	8. D 9. B 10. B	W

### 【解析】

10

【分析】这是一篇记叙文。讲述了患有肌萎缩性侧索硬化症的邢益凡凭借努力和坚强的意志,以 645 分的高考成绩 考入北京航空航天大学。努力可以创造奇迹,邢益凡展示了乐观和毅力的力量。

#### 【1题详解】

考查名词词义辨析。句意:由于这种疾病引起的严重脊柱畸形,邢益凡重18公斤,很难完成大多数人认为理所当 然的日常工作。A. anxiety 焦虑; B. interest 兴趣; C. difficulty 困难; D. confidence 自信。根据上文"Due to severe spinal deformity caused by the illness"可知,由于疾病,邢很难完成大多数人认为理所当然的日常工作。故选 C。 【2题详解】

考查名词词义辨析。句意:然而,凭借坚强的意志,他努力工作,确保疾病不会阻止他。A. weight 重量; B. disease 疾病; C. pressure 压力; D. prospect 前景。呼应上文"Due to severe spinal deformity caused by the illness"指他所患的疾 病。故选 B。

【3题详解】

考查形容词词义辨析。句意:由于肌肉无力支撑身体,他只好将头靠在桌子上看书。A. weak 虚弱的; B. flexible , 活的; C. sensitive 敏感的; D. adaptable 能适应的。根据后文"he puts his head on a desk to read"可知,只能将头靠在 gaokz 桌子上看书,说明肌肉无力支撑身体。故选 A。

【4题详解】

考查动词词义辨析。句意:他克服了所有的困难,并以该校历史上最高的成绩考入了吉林一中。A. avoided 避免; B. ignored 忽视; C. expected 期待; D. overcame 克服。根据后文"all the difficulties"指克服所有困难。故选 D。

### 【5题详解】

考查动词词义辨析。句意:我所拥有的一切都归功于你。A. owe 欠钱; B. leave 离开; C. offer 提议; D. contribute 贡献。根据后文"everything I've got to you"表示"将……归功于"短语为 owe sth. to sb.。故选 A。

#### 【6题详解】

考查动词词义辨析。句意:你很早就决定尽管疾病让我失去了行走和跑步的能力,但它不会让我失去受教育的机 会。A. show 展示; B. reduce 减少; C. lose 失去; D. keep 保持。根据后文"the ability to walk and run"指疾病让他失去 了行走和跑步的能力。故选 C。

#### 【7题详解】

考查名词词义辨析。句意: 你很早就决定尽管疾病让我失去了行走和跑步的能力,但它不会让我失去受教育的机 会。A. job 工作; B. practice 联系; C. education 教育; D. promotion 改善。根据后文"You have accompanied me through every class from primary school to high school."可知他的父母坚持让他接受教育。故选 C。

#### 【8题详解】

考查形容词词义辨析。句意:"我知道每一天对你们来说都是挑战,但你们从不放弃。"邢益凡对父母说。A. exciting 令人兴奋的; B. surprising 令人惊讶的; C. frightening 令人害怕的; D. challenging 挑战的。根据上文"You have accompanied me through every class from primary school to high school."结合他身患疾病,可知每一天都是对他父 aokz 母的一种挑战。故选 D。

### 【9题详解】

考查动词词义辨析。句意:在邢看来,疾病可以伤害他的身体,但不能摧毁他求知的欲望和报效国家的信心。A. balance 平衡; B. destroy 破坏; C. control 控制; D. strengthen 加强。根据后文"his desire for knowledge and his confidence to serve the country"可知,疾病可以伤害他的身体,但不能摧毁他求知的欲望和报效国家的信心。故选 B。

#### 【10题详解】

考查名词词义辨析。句意:努力可以创造奇迹。A. Bravery 勇敢; B. Effort 努力; C. Patience 耐心; D. Imagination 想象力。结合后文"Xing Yifan has shown the power of optimism and strength for people."以及刑的故事,可知他的努力 创造了奇迹。故选 B。

第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

#### 9 / 22

My father is a carpenter and he has passed that skill on to me. He taught me how to work with wood and make wood do what I wanted it to do. So far my father \_\_\_\_\_\_ (build) dozens of the most beautiful pieces out of wood. He is making a picture frame \_\_\_\_\_12\_\_\_\_ one of his friends now. He spends hours on the pieces of wood everyday \_\_\_\_\_13 //\_\_ (make) it ( www.gaokzy perfect. That is also what my father handed down to me—the attitude \_\_\_\_\_14\_\_\_\_ he has towards his work.

【答案】11. has built

12. for 13. to make

14. that##which

### 【解析】

【分析】这是一篇说明文。作者的父亲是个木匠,他把这项技能传给了作者。他教作者如何使用木头,到目前为 止,父亲已经用木头做了几十件最漂亮的作品。他现在正在给他的一个朋友做相框。他每天花几个小时在木片上, 来让它变得完美。

### 【11题详解】

考查时态。句意:到目前为止,我父亲已经用木头做了几十件最漂亮的作品。根据上文 So far 可知为现在完成时, 主语为 father, 助动词用 has。故填 has built。

### 【12题详解】

考查介词。句意:他现在正在为他的一个朋友做相框。后跟 one of his friends 作宾语,表示"为了"应用介词 for。故 填 for。

#### 【13题详解】

考查非谓语动词。句意:他每天花几个小时在木片上,来让它变得完美。此处 make 在句中作目的状语,应用不定 式。故填 to make。

### 【14 题详解】

考查定语从句。句意:这也是我父亲传给我的——他对待工作的态度。此处为定语从句修饰先行词 attitude,先行词 在从句作宾语,指物,故用关系代词 that 或 which 引导。故填 that/which。

В

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号 NN 内所给词的正确形式填空。

Now, the loss of nature carries a huge economic cost. If we want to resolve the climate crisis, reduce inequality, maintain the wealth of nations and feed a \_\_\_\_\_\_(grow) global population, we must protect, restore, and sustainably manage nature. It is no longer enough for businesses to be "less bad." <u>16</u> we need is to be good, and we need to make up for the damage or we will put \_\_\_\_\_17\_\_\_(we) in danger.

【答案】15. growing

16. What 17. ourselves

【解析】

·篇说明文。文章主要讲述了大自然的消失给我们带来的危害,呼吁保护大自然。 【分析】这是-

TX.COV

### 【15题详解】

考查形容词。句意:如果我们想要解决气候危机、减少不平等、维持国家财富和养活不断增长的全球人口,我们就 必须保护、恢复和可持续地管理自然。空处修饰名词 population,需填形容词 growing 作定语。故填 growing。 【16题详解】

关注北京高考在线官方微信:北京高考资讯(微信号:bigkzx), 获取更多试题资料及排名分析信息。

10 / 22

考查主语从句。句意:我们需要的是变好,然后我们需要弥补损失,否则我们会把自己置于危险之中。分析句子结 构可知, "\_\_\_2\_\_\_we need"为主语从句, 从句缺少宾语, 需用连接代词 what 引导。位于句首, 首字母需大写。故 TWN.9aokax.con 填 What。

#### 【17题详解】

考查代词。句意同上。主语 we 和宾语一致,需用其对应的反身代词作宾语。故填 ourselves。

С

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

A super-sized earth pressure balance shield machine (盾构机) made in China is ready to be put into use. The shield machine, \_\_\_\_18\_\_\_\_ (name) "Jinxiu," rolled off the production line on Saturday. This shield machine is the \_\_\_\_19\_\_\_\_ (large) of its kind produced by China. With a total length of 135 meters and a weight of 3,000 tons, the machine \_\_\_\_\_\_20\_\_\_\_ (use) for the construction of the Jinxiu Tunnel in the future. www.gaokzy

### 【答案】18. named

19. largest

20. will be used

### 【解析】

【分析】这是一篇说明文。中国制造的超大型土压力平衡盾构机即将投入使用。这台名为"锦绣"的盾构机于周六下 线。这台盾构机是中国生产的最大的盾构机。该机器总长 135 米,重量 3000 吨,将用于未来的锦绣隧道的建设。

### 【18题详解】

考查非谓语动词。句意:这台名为"锦绣"的盾构机于周六从生产线下线。分析句子结构可知 name 在句中应用非谓 语动词形式,与逻辑主语 The shield machine 构成被动关系,故用过去分词作定语。故填 named。

### 【19题详解】

考查最高级。句意:这台盾构机是中国生产的最大的盾构机。根据上文定冠词 the 以及句意"最大的"可知应用形容 N.9aokz 词最高级。故填 largest。

### 【20题详解】

考查时态语态。句意:该机器总长 135米,重量 3000吨,将用于未来的锦绣隧道的建设。主语与谓语构成被动关 系,结合后文 in the future 可知为一般将来时的被动语态。故填 will be used。

第二部分 阅读理解(共两节,38分)

第一节(共14小题;每小题2分,共28分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

А

Looking for a good book? We have the world's largest collection of expert book recommendations. The following are books that have been recommended over and over again, suggesting they are some of the most important books ever written. Atomic Habits by James Clear

Atomic Habits, published in 2018, will reshape the way you think about progress and success, and give you the tools and strategies you need to transform your habits. If you're having trouble changing your habits, the problem is your system. Bad habits repeat themselves again and again because you have the wrong system for change. James Clear will help you get a proven system that can take you to new heights.

#### 11 / 22

The Looming Tower by Lawrence Wright

*The Looming Tower* by Lawrence Wright was published in 2014. The book is the most detailed and thrilling account of the events that led to the destruction of the Twin Towers, based on five years of research and hundreds of interviews.

Ammonite by Nicola Griffith

*Ammonite*, Griffith's first science fiction, which was published in 1992, won the Lambda Award and the James Tiptree Jr Award. It tells us a thrilling story: A human expedition to the planet Jeep is nearly wiped out by a virus that kills all the men and most of the women. Some centuries later, Marghe is sent to test a vaccine on the people there. As she lives and moves among them, Marghe finds herself changed in unexpected ways.

Walden by Henry David Thoreau

First published in 1854, *Walden* details Thoreau's experiences over the course of two years, two months, and two days in a cabin he built near Walden Pond, in woodland owned by his friend Ralph Waldo Emerson, near Concord, Massachusetts. The book compresses the time into a single calendar year and uses passages of four seasons to symbolize human development.

21. Who wrote the book about the disaster of the Twin Towers?

A James Clear.	B. Lawrence Wright.			
C. Nicola Griffith.	D. Henry David Thoreau.			
22. Which book is the best choice for the people who love science fictions?				
A. Atomic Habits.	B. The Looming Tower.			
C. Ammonite.	D. Walden.			
23. According to the passage, the four books are all				
A. about thrilling stories	B. recommended by experts			
C. newly published books	D. helpful in shaping your habits			

【答案】21.B 22.C 23.B

#### 【解析】

【分析】这是一篇说明文。作者收集大量专家对书推荐的数据,然后向读者推荐一些有史以来最重要的书。

### 【21题详解】

细节理解题。由文章第三段"The book is the most detailed and thrilling account of the events that led to the destruction of the Twin Towers, based on five years of research and hundreds of interviews."(这本书是最详细且惊心动魄地描述那些导致双子塔毁灭的事件,以五年来的研究和成百上千的调查为基础。)可知, The Looming Tower by Lawrence Wright 这本书描述的是 Twin Towers。故选 B 项。

#### 【22题详解】

细节理解题。由文章倒数第二段"Ammonite, Griffith's first science fiction, which was published in 1992, won the Lambda Award and the James Tiptree Jr Award." (Ammonite 是 Griffith 的第一本科幻小说,出版于 1992年,而且获得 Lambda 奖和 he James Tiptree Jr 奖。)可知, Ammonite 是一本科幻小说。故选 C 项。

### 【23题详解】

细节理解题。根据文章第一段"We have the world's largest collection of expert book recommendations. The following are books that have been recommended over and over again,"(我们拥有世界上最大专家对书的推荐的收集数据,下面是一些不断被推荐的书籍。)可知,文章推荐的书籍都是专家们多次推荐的。故选 B 项。

### В

#### 12 / 22

#### The Importance of a Child's Gift

On the first day of fourth grade, my teacher, Mrs. Brown, told my class a story about her husband Rob, who is a brain cancer survivor. She talked about their journey through his treatment and recovery. After what Mrs. Brown experienced with Rob's illness, she decided to devote part of her life to helping people in similar situations. She told us about a local organization she was a part of called Be Head Strong (BHS), which works to support and comfort families with a member suffering from brain cancer. Her strength and attitude toward her situation inspired me and led me to realize some significant lessons about love and hope.

One day, when I was looking at the money that I had saved, I thought about the stories Mrs. Brown had told us, about Rob and all the other remarkable people she worked with through BHS. I decided that was where I wanted my money to go.

As the last day of school approached, I wrapped the heart-shaped box full of dollars and coins. After all the other kids had left on the last day of school, I handed Mrs. Brown the present. As she opened it, I told her that I wanted the money to go to BHS to help people like Rob. She broke into tears and hugged me tightly.

I was invited to BHS's annual fundraiser and auction. The night's theme was hope and giving. The auctioneer told everyone the story of my gift to Mrs. Brown, the \$131.30. At the end, he asked, "How many of you are willing to do what a fourth grade girl did and donate \$131.30?" At that point nearly everyone in the room raised their bidding numbers. At that moment I realized that the money I had donated had become something bigger than that.

Inspired by Mrs. Brown, I continued my fundraising through the years, starting fundraisers and helping with BHS events. The joy that I found in this organization never came from any recognition that I received for my action. I gained belief and hope from the people that I met and worked with in BHS. These events and experiences have shown me what love can bring in bad situations. I want to spend much of my life volunteering.

People may not always realize how big of an impact one kind gesture can make. Mrs. Brown sparked a decision in my life that has changed how I live. www.gaokzx.com

24. What made the author better understand love and hope?

A. Mrs. Brown's love for her students.

B. The local organization's contribution.

C. Mrs. Brown's positive attitude towards hardship.

- D. Rob's journey through his treatment and recovery.
- 25. What did the author do for BHS?
- A. She presented the auctioneer with his gifts.
- B. She participated in an auction and became a winner.
- C. She donated her money and raised fund for the organization.
- D. She made lectures to inspire those who lived with brain cancer.
- 26. What did the author value most in her voluntary experience?

A. Belief and hope.

【解析】

C Love and recognition.

B. Comfort and joy.

D. Respect and confidence.

27. What can we conclude from this passage?

A. Great hopes make great man.

C. A friend in need is a friend indeed.

【答案】24.C 25.C 26.A 27.D

B. Actions speak louder than words.

D. A small decision can make a big difference.

### 13 / 22

【分析】这是一篇记叙文。讲述了作者在老师布朗夫人的激励下,更好地理解了爱和希望,为一个名为"坚强起来" 的组织募集资金和参加活动,布朗夫人让作者认识到一个小的决定可以造成很大的不同。

### 【24题详解】

细节理解题。根据第一段中"After what Mrs. Brown experienced with Rob's illness, she decided to devote part of her life to helping people in similar situations. She told us about a local organization she was a part of called Be Head Strong (BHS), which works to support and comfort families with a member suffering from brain cancer. Her strength and attitude toward her situation inspired me and led me to realize some significant lessons about love and hope.(在布朗夫人经历了罗布的疾 病之后,她决定把她生命的一部分用来帮助处于类似情况的人。她告诉我们,她是当地一个名为"坚强起来"的组织 的成员,该组织致力于支持和安慰患有脑癌的家庭成员。她的力量和对她处境的态度激励着我,让我意识到一些关 于爱和希望的重要教训)"可知,布朗夫人对困难的积极态度让作者更好地理解了爱和希望。故选 C。

#### 【25题详解】

细节理解题。根据第三段中"As she opened it, I told her that I wanted the money to go to BHS to help people like Rob.(她 打开盒子时,我告诉她,我想把这笔钱捐给 BHS,帮助像罗布这样的人)"以及倒数第二段中"Inspired by Mrs. Brown, I continued my fundraising through the years, starting fundraisers and helping with BHS events.(在布朗夫人的激励下,多 年来我一直在筹集资金,开始筹集资金,并帮助 BHS 的活动)"可知,作者为 BHS 捐了钱,为该组织筹集了资金。 故选 C。

#### 【26题详解】

细节理解题。根据倒数第二段中"I gained belief and hope from the people that I met and worked with in BHS. (我从在 BHS 遇到和共事的人那里获得了信念和希望)"可知,作者在她的志愿经历中最看重的是信念和希望。故选 A。

### 【27题详解】

推理判断题。根据最后一段"People may not always realize how big of an impact one kind gesture can make. Mrs. Brown sparked a decision in my life that has changed how I live. (人们可能并不总是意识到一种姿态能产生多大的影响。布朗 夫人在我生命中引发了一个决定,这个决定改变了我的生活方式)"可推知,一个小的决定可以造成很大的不同。故 www.ga 选 D。

#### С

#### **Beyond Identity**

We often think of ourselves as our body, mind, and emotions. However, we also often talk about a person's soul. Is there any scientific basis for the soul? Surprisingly, there is. Each unique personality a person has, the feeling and identity of the self beyond age, and our inevitable subjective experience as an individual make a scientific foundation for the soul.

Despite the constant change in the links between our brain cells, we remain the same personality. This is most obvious in the case of mentally ill patients or people who have experienced memory loss. Science journalist Michael Lemonick told the story of Lonni Sue, who suffered brain damage and was left unable to recall her past or to form new memories. Lemonick thought that Lonni Sue, when she lost her memories, lost her self. But once he got to know her, as well as people who knew her before and after her injury, Lemonick discovered that herself had not been destroyed. She was still cheerful in a way that made people around her feel better, and she was still creative and playful. So, despite memory loss, we still have the essence of our personality. Basically, no matter what happens to our brain, our unique personality seems to shine through.

Besides one's personality being present despite memory loss, the soul of a person can be identified through one's consciousness. Though we commonly identify with our body and what we see in the mirror, we also have a sense that we are not a certain age—as our sense of self usually depends less on age and rather on our subjective feeling of who we are.

14 / 22

Lastly, each person is inevitably subjective about his or her experience. Despite humans being very similar to each other in DNA, our view on reality is very different from individual to individual.

The soul of a person is challenging to prove scientifically. However, with each person's personality being unique, the behavioral quality of thinking of the self beyond age, and our inevitable subjective experience, we can say that the soul has some basis in science. These realities of our behavior, character, and perception might not be tested, but they are very NWWW.9 difficult to deny.

28. The author tells the story of Lonni Sue to show

A. the stability of people's personality

- B. strange behaviors of mentally ill patients
- C. the chance for the mentally ill to form new memories
- D. the changes of the people who suffered brain damage
- 29. What does the underlined word "essence" in Paragraph 2 probably mean?

1X.CO

- A. Past memory.
- C. Optimistic attitude.
- 30. What can we learn from the passage?
- A. Our body, mind and emotions tell who we are.
- B. The soul of a person changes as he or she grows old.
- C. Scientific research has already proved what makes up our soul.
- D. Our soul depends on our personality, consciousness and experience.
- 【答案】28.A 29.D 30.D

### 【解析】

【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了一个人拥有的每一个独特的个性,超越年龄的自我的感觉和身份,以及 我们作为个体不可避免的主观经验,都为灵魂奠定了科学基础,并对这一观点进行了论证。

【28题详解】

推理判断题。根据第二段中"Science journalist Michael Lemonick told the story of Lonni Sue, who suffered brain damage and was left unable to recall her past or to form new memories. Lemonick thought that Lonni Sue, when she lost her memories, lost her self. But once he got to know her, as well as people who knew her before and after her injury, Lemonick discovered that herself had not been destroyed. She was still cheerful in a way that made people around her feel better, and she was still creative and playful. So, despite memory loss, we still have the essence of our personality. Basically, no matter what happens to our brain, our unique personality seems to shine through.(科学记者 Michael Lemonick 讲述了 Lonni Sue 的故事,她遭受了脑损伤,无法回忆过去或形成新的记忆。Lemonick 认为 Lonni Sue 失去记忆时,就失去了自我。 但是一旦他了解了她,以及那些在她受伤前后了解她的人,Lemonick 发现她自己并没有被摧毁。她仍然很开心,让 周围的人感觉更好,她仍然很有创造力,很好玩。所以,尽管我们失去了记忆,但我们仍然拥有人格的本质。基本 上,不管我们的大脑发生了什么,我们独特的个性似乎会发光)"可推知,作者通过 Lonni Sue 的故事来表现人的人 NN.9a 格的稳定性。故选A。

### 【29题详解】

词句猜测题。根据画线词上文"Science journalist Michael Lemonick told the story of Lonni Sue, who suffered brain damage and was left unable to recall her past or to form new memories. Lemonick thought that Lonni Sue, when she lost her memories, lost her self. But once he got to know her, as well as people who knew her before and after her injury, Lemonick discovered that herself had not been destroyed. She was still cheerful in a way that made people around her feel better, and

15 / 22

- B. Changeable belief.
  - D. Important nature.

she was still creative and playful.(科学记者迈克尔·莱蒙尼克讲述了朗尼·苏的故事,她遭受了脑损伤,无法回忆过去 或形成新的记忆。莱蒙尼克认为朗尼·苏,当她失去记忆时,就失去了自我。但是一旦他了解了她,以及那些在她 受伤前后了解她的人,莱蒙尼克发现她自己并没有被摧毁。她仍然很开心,让周围的人感觉更好,她仍然很有创造 力,很好玩。)"以及画线词后文"Basically, no matter what happens to our brain, our unique personality seems to shine through.(基本上,不管我们的大脑发生了什么,我们独特的个性似乎会发光。)"可知,尽管 Lonni Sue 遭受了脑损 伤,无法回忆过去或形成新的记忆,但是她受伤后仍然很开心,让周围的人感觉更好,仍然很有创造力,很好玩, 说明虽然失去了记忆,但是我们重要的个人性质并没有改变,基本上,不管我们的大脑发生了什么,我们独特的个 性似乎会发光。故画线词意思是"重要的性质"。故选 D。

### 【30题详解】

细节理解题。根据第一段中"Each unique personality a person has, the feeling and identity of the self beyond age, and our inevitable subjective experience as an individual make a scientific foundation for the soul.(一个人拥有的每一个独特的个性,超越年龄的自我的感觉和身份,以及我们作为个体不可避免的主观经验,都为灵魂奠定了科学基础)"可知,我们的灵魂取决于我们的个性、意识和经验。故选 D。

D

As online learning becomes more common and more and more resources become digital form, some people have suggested that public libraries should be shut down and, in their place, everyone should be given an iPad.

Supporters of this idea state that it will save local cities and towns money because libraries are expensive to maintain. They also believe it will encourage more people to read because they won't have to travel to a library to get a book; they can simply click on what they want to read and read it from wherever they are. They could also access more materials because libraries won't have to buy physical copies of books.

However, it would be a serious mistake to replace libraries with iPads. First, digital books and resources are associated with less learning and more problems than print resources. A study done on tablet and book reading found that people read 20-30% slower on iPads, remember 20% less information, and understand 10% less of what they read compared to people who read the same information in print. Additionally, staring too long at a screen has been shown to cause some health problems, including dizziness, dry eyes, headaches, shoulder and back pain and so on. We should not add to these problems by giving people, especially young people, more reasons to look at screens.

Second, it is incredibly narrow-minded to assume that the only service libraries offer is book lending. Libraries have more benefits, and many are only available if the library has a physical location. Some of these benefits include acting as a quiet study space, giving people a way to communicate with their neighbors, holding classes on a variety of topics, providing jobs and keeping the community connected. One neighborhood found that, after a local library instituted community events such as play times for kids and parents, job fairs for teenagers, and meeting spaces for senior citizens, over a third of residents reported feeling more connected to their community. Similarly, a survey conducted in 2015 found that nearly two-thirds of American adults feel that closing their local library would have a major impact on their community. People see libraries as a way to connect with others and get their questions answered and benefits iPads can't offer nearly as well or as easily.

While replacing libraries with iPads may seem like a simple solution, it would encourage people to spend even more time looking at digital screens, despite the issues surrounding them. It would also end access to many of the benefits of libraries that people have come to rely on. In many areas, libraries are such an important part of the community network that they could never be replaced by a simple object.

31. Digital reading supporters may agree that \_\_\_\_\_

- A. the price is too high to maintain libraries
- B. iPads make people's learning less convenient
- C. printed books are more efficient than digital ones
- D. iPads encourage people to spend more time on line
- 32. The author supports his idea in Paragraph 3 by\_\_\_\_\_
- A. listing figures and showing studying results
- B. highlighting the differences between the two media
- C. comparing reading efficiency through different media
- D. showing advantages and disadvantages of reading with iPads
- 33. What is the author's attitude towards the functions of public libraries?
- A. Unconcerned. B. Confused.
- 34. What is the best title of the passage?

【答案】31.A 32.A 33.C 34.B

C. Positive.

D. Negative.

WWW.9aokzx.cor

- A. Why IPads Encourage People to Read?
- C. Will IPads Take the Place of Public Libraries?
- B. Should Public Libraries Be Shut Down?
- D. How Are IPads And Public Libraries Different?

#### 【解析】

【分析】这是一篇议论文。文章主要论述了公共图书馆应不应该关闭的问题,介绍了支持关闭图书馆的人的理由以 及作者对关闭图书馆的看法。

### 【31题详解】

细节理解题。根据第二段中"Supporters of this idea state that it will save local cities and towns money because libraries are expensive to maintain. (这种想法的支持者声称,这将节省当地城市和城镇的资金,因为图书馆的维护费用昂贵)"可知,数字阅读的支持者可能会同意 A 选项"维持图书馆的费用太高了"的观点。故选 A。

### 【32题详解】

推理判断题。根据第三段"However, it would be a serious mistake to replace libraries with iPads. First, digital books and resources are associated with less learning and more problems than print resources. A study done on tablet and book reading found that people read 20-30% slower on iPads, remember 20% less information, and understand 10% less of what they read compared to people who read the same information in print. Additionally, staring too long at a screen has been shown to cause some health problems, including dizziness, dry eyes, headaches, shoulder and back pain and so on. We should not add to these problems by giving people, especially young people, more reasons to look at screens.(然而,用 iPad 取代图书馆将 是一个严重的错误。首先,与印刷资源相比,数字书籍和资源会带来更少的学习和更多的问题。一项关于平板电脑 和书籍阅读的研究发现,与阅读纸质书的人相比,人们在 iPad 上阅读的速度要慢 20-30%,记住的信息少 20%,理 解的内容少 10%。此外,长时间盯着屏幕会导致一些健康问题,包括头晕、眼干、头痛、肩膀和背部疼痛等。我们 不应该给人们,尤其是年轻人,更多看屏幕的理由,从而增加这些问题)"可推知,作者在第三段中通过列举数字和 展示研究结果来支持他的观点。故选 A。

### 【33题详解】

推理判断题。根据倒数第二段中"Second, it is incredibly narrow-minded to assume that the only service libraries offer is book lending. Libraries have more benefits, and many are only available if the library has a physical location. Some of these benefits include acting as a quiet study space, giving people a way to communicate with their neighbors, holding classes on a variety of topics, providing jobs and keeping the community connected. (其次,认为图书馆提供的唯一服务就是借书,

### 17 / 22

这种想法太狭隘了。图书馆有更多的好处,而且很多只有在图书馆有物理位置时才可用。这些好处包括充当一个安 静的学习空间,给人们提供一个与邻居交流的方式,举办各种主题的课程,提供就业机会,保持社区联系)"以及最 后一段中"In many areas, libraries are such an important part of the community network that they could never be replaced by a simple object.(在许多领域,图书馆是社区网络的重要组成部分,它们永远无法被一个简单的对象所取代)"可推 ww.ga 知,作者对公共图书馆的功能持积极态度。故选 C。

#### 【34题详解】

主旨大意题。根据第一段"As online learning becomes more common and more and more resources become digital form, some people have suggested that public libraries should be shut down and, in their place, everyone should be given an iPad. (随着在线学习变得越来越普遍,越来越多的资源变成数字形式,一些人建议关闭公共图书馆,并给每个人一个 iPad)"结合文章主要论述了公共图书馆应不应该关闭的问题,介绍了支持关闭图书馆的人的理由以及作者对关闭图 书馆的看法。可知, B选项"公共图书馆应该关闭吗?"最符合文章标题。故选 B。

第二节 (共5小题;每小题2分,共10分)

根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为 WW.9 多余洗项。

#### What Is Good Citizenship?

Good citizenship is generally defined as how a citizen performs a role to become a useful member of society. This involves duties and responsibilities that may be expressed through laws and regulations. <u>35</u>

Citizenship, in its general sense, is being part of a community. <u>36</u> The factors toward improving lives and relationship of a community include doing volunteer work, initiating community programs, and participating in economic affairs.

A good citizen is an important part of a progressive state. As covered by the social contract theory, a government is established to manage interaction among citizens, define an individual's rights, enforce these rights, and make sure just compensation (补偿) is obtained when these rights are not obeyed. \_\_\_\_\_37\_\_\_\_ The purpose of this social contract is to avoid chaos in a community, which is possible without good leadership. From this leadership arises good citizenship, allowing every citizen to expect others to respect for his or her legally demandable rights.

38\_\_\_\_\_ The most basic characteristic is the moral duty to recognize the rights of others. Another important characteristic is the ability to listen to the views of others. These views may bring about solutions to problems of the community. A good citizen is also willing to adapt to new situations. \_39\_\_\_\_Based on these factors, good citizenship is said to be related to both the intellectual and social skills of a citizen.

A. There are many characteristics of good citizenship.

B. Being a good citizen is important in improving the community.

C. Apart from these characteristics, a good citizen knows and obeys the laws of the land.

D. In turn, the citizens hand over to the government the powers that may limit some freedom.

E. This may also involve your behaviors expressed through the recognition of right and wrong.

F. As citizens, we care about others and being good members of our communities and our country.

G. Good citizenship lies in the recognition that members of a community work together to improve their lives and their relationship with one another.

【答案】35.E 36.G 37.D 38.A 39.C

【解析】

### 18 / 22

【分析】这是一篇说明文。作者从社区层面和国家层面解释了什么是好的公民身份并例举了一些好的公民身份的特征。

### 【35题详解】

根据上文"This involves duties and responsibilities that may be expressed through laws and regulations. (这涉及到通过法规所表达出的职责和义务。)"可知,本句主要讲公民身份的含义。而E选项"This may also involve your behaviors expressed through the recognition of right and wrong. (这也涉及通过公认的对错观而表达出来的你的行为举止。)"中 "This may also involve"与前文"This involves"对应。故选E项。

### 【36题详解】

根据下文"The factors toward improving lives and relationship of a community include doing volunteer work, initiating community programs, and participating in economic affairs. (关于改善提高社区的生活和关系的因素包括: 做志愿工作, 发起社区计划和参与经济事宜。)"可知,这里主要讲怎样提高改善社区生活和关系。而E选项"Good citizenship lies in the recognition that members of a community work together to improve their lives and their relationship with one another. (好的公民身份在于认识到社区成员一起工作来改善他们相互间生活和关系。)"中" to improve their lives and their relationship with one another"与后文中"toward improving lives and relationship of a community"对应。故选 G 项。

### 【37题详解】

根据上文" a government is established to manage interaction among citizens, define an individual's rights, enforce these rights, and make sure just compensation (补偿) is obtained when these rights are not obeyed (政府建立是为了管理市民面的互动交流,定义个人权利,执行这些权利并确保当这些权利不被遵守时将会获得补偿。)"可知,选项要说明公民的做法。而 D 选项"In turn, the citizens hand over to the government the powers that may limit some freedom. (反反过来,公民将可能限制某些自由的权力移交给政府。) these rights 呼应 powers。故选 D 项。

### 【38题详解】

根据下文"The most basic characteristic is the moral duty to recognize the rights of others. (最基本的特点是认可别人权利的道德职责。)"可知,这句主要在讲公民身份的基本特征。所以A选项"There are many characteristics of good citizenship. (好的公民身份有很多特征。)"切合语境,前后"characteristic"对应,与后文有总分关系。故选A项。

#### 【39题详解】

根据上文"There are many characteristics of good citizenship (好的公民身份有很多特征。)"以及后文"The most basic characteristic"和"nother important characteristic "可知,前面都在讲公民身份的特征。而 C 选项"Apart from these characteristics, a good citizen knows and obeys the laws of the land. (除了这些特征,好的市民知道和遵守该地区的法律。)"中"part from these characteristics"由承上启下作用,切合语境。故选 C 项。

### 【点睛】

第三部分 书面表达(共两节,32分) 第一节(共4小题;第40、41题各2分,第42题3分,第43题5分,共12分) 阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。

Do you ever wonder why the bakers can't help but smile as they cook tasty treats in your home's kitchen? From preheating the oven, mixing the dry and wet ingredients, and up until the satisfying "ding" is heard, the baker can feel the atmosphere lighten up and the mood lifted.

#### 19 / 22

Baking can be a form of treatment and empowerment. At first glance, grasping how baking makes you calm down and acts as a source of joy can seem a bit far-fetched. But bakers can see and feel more while they're baking. Its process is both a science and art. As they bake, they become more focused and hopeful that the effort they've poured paid off. This is the reason for their smiles. The beauty and satisfaction of baking can be further revealed when it is done.

Much like any hobby or a creative outlet, baking allows people to express their emotions and creativity. In every part of the world, cooking for someone is considered as a thoughtful gesture-whether you're welcoming someone in a home, showing a kind gesture, or expressing your gratitude. The desire to share your food with others is an excellent way to build a connection, showing selflessness and love.

It even becomes more heartfelt if you're serving the whole family. Nothing beats the happiness of seeing your loved ones enjoy the baked treats you've worked hard to prepare.

40. According to the passage, how does the baker feel when the baking is done?

41. What is the reason for bakers' smiles?

42. Please decide which part is false in the following statement then underline it and explain why.

Baking helps people to express emotions and creativity while serving the whole family is the opposite.

43. What are some other ways to help build connections with family members? (In about 40 words)

【答案】 40. The baker feels the atmosphere lighten up and the mood lifted.

41. Their effort will be paid off.

42. Baking helps people to express emotions and creativity while serving the whole family is the opposite. Serving the whole family can become even more heartfelt.

43. To build a strong connection with our family members, we need to help them live through life's toughest spots, care about them and discover the things the members are all passionate about. Let go of any thoughts and emotions that are harming our family.

### 【解析】

【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了烘焙为何可以带给人快乐以及烘焙的作用。

【40题详解】

考查细节理解。根据第一段中"From pre-heating the oven, mixing the dry and wet ingredients, and up until the satisfying "ding" is heard, the baker can feel the atmosphere lighten up and the mood lifted.(从预热烤箱,混合干的和湿的配料,直 到听到令人满意的"叮"声,面包师可以感觉到气氛轻松,情绪高涨)"可知,<mark>当烘焙完成时,面包师觉得气氛轻松</mark> 了,心情也变好了。故答案为 The baker feels the atmosphere lighten up and the mood lifted.

【41题详解】

考查细节理解。根据第二段中"As they bake, they become more focused and hopeful that the effort they've poured paid off. This is the reason for their smiles.(当他们烘焙的时候,他们变得更加专注,并且希望他们付出的努力会有回报。 这就是他们微笑的原因)"可知,面包师微笑的原因是他们的努力会得到回报的。故答案为 Their effort will be paid w.gao off.

## 【42题详解】

考查细节理解。根据倒数第二段"Much like any hobby or a creative outlet, baking allows people to express their emotions and creativity. In every part of the world, cooking for someone is considered as a thoughtful gesture-whether you're welcoming someone in a home, showing a kind gesture, or expressing your gratitude. The desire to share your food with others is an excellent way to build a connection, showing selflessness and love.(就像任何爱好或创造性的出路一样,烘焙

### 20 / 22

允许人们表达他们的情感和创造力。在世界上的每一个地方,为别人做饭都被认为是一种关心他人的举动——无论 是在家里欢迎某人,表现出一种友好的姿态,还是表达你的感激之情。与他人分享食物的欲望是建立联系、展示无 私和爱的极好方式)"以及最后一段"It even becomes more heartfelt if you're serving the whole family. Nothing beats the happiness of seeing your loved ones enjoy the baked treats you've worked hard to prepare.(如果你是在为整个家庭服务, 它甚至会变得更加真诚。没有什么比看到你爱的人享用你辛苦准备的烘焙美食更幸福的了)"可知,错误部分为 "while serving the whole family is the opposite",因为为整个家庭服务,会让人变得更加衷心。故答案为 Baking helps people to express emotions and creativity while serving the whole family is the opposite. Because serving the whole family can become even more heartfelt.

### 【43题详解】

本题为开放性题目,只要符合文章逻辑即可。题干:还有什么其他方法可以帮助建立家庭成员之间的联系呢?可回答:为了与我们的家庭成员建立紧密的联系,我们需要帮助他们度过生活中最艰难的时刻,关心他们,发现他们都充满热情的事情。放下任何伤害我们家庭的想法和情绪。故答案为 To build a strong connection with our family members, we need to help them live through life's toughest spots, care about them and discover the things the members are all passionate about. Let go of any thoughts and emotions that are harming our family.

第二节(20分)

44. 假设你是红星中学高三学生李华。在你的英籍好友 Jim 的指导和帮助下,你校的英文短剧获得了区英语戏剧大赛一等奖。请你给 Jim 写一封电子邮件,内容包括:

- 1. 告知获奖情况;
- 2. 表达获奖心情;

3. 表达对他付出的感谢。

注意: 1. 词数 100 左右;

2. 开头和结尾已给出,不计入总词数

Dear Jim,

### 【答案】 Dear Jim,

I'm writing to tell you a piece of good news. With your support and guidance, our English drama delivered the best performance and won the first prize in the drama competition of our district. We were all so excited at the result that we hugged each other tightly. Thanks for everything you've done for me and our English drama team. You spent your time watching our entire performance, helping us with the plot, the lines and the action, encouraging us to give our best performance. Your help to us all means more than I can say. Thank you so much!

Wish you all the best!

Yours

Yours, Li Hua

20KZ

### 【解析】

【分析】本篇书面表达属于应用文。假设你是红星中学高三学生李华。在你的英籍好友 Jim 的指导和帮助下, 你校 的英文短剧获得了区英语戏剧大赛一等奖。请你给 Jim 写一封电子邮件,告知获奖情况、表达获奖心情以及表达对 www.ga 他付出的感谢。

Li Hua

【详解】1.词汇积累

指导: instruction→guidance

比赛: contest→competition

整个的: whole→entire

鼓励: inspire→encourage

WWWW.gaokz

2.句式拓展

简单句变复合句

原句: You spent your time watching our entire performance, helping us with the plot, the lines and the action, encouraging us to give our best performance.

拓展句: Not only did you spend your time watching our entire performance, helping us with the plot, the lines and the action, but also you encouraged us to give our best performance.

【点睛】[高分句型 1] We were all so excited at the result that we hugged each other tightly. (运用了结果状语从句)

[高分句型 2] You spent your time watching our entire performance, helping us with the plot, the lines and the action, encouraging us to give our best performance. (运用了动名词作宾语)

www.gaokz

22 / 22



# 关于我们

**北京高考在线**创办于 2014 年, 隶属于北京太星网络科技有限公司, 是北京地区极具影响力的中学升学服务平台。主营业务涵盖:北京新高考、高中生涯规划、志愿填报、强基计划、综合评价招生和学科竞赛等。

北京高考在线旗下拥有网站门户、微信公众平台等全媒体矩阵生态平台。平台活跃用户 40W+,网站年度流量数千万量级。用户群体立足于北京,辐射全国 31 省市。

北京高考在线平台一直秉承"精益求精、专业严谨"的建设理念,不断探索"K12 教育+互联网+大数据"的运营模式,尝试基于大数据理论为广大中学和家长提供新鲜的高 考资讯、专业的高考政策解读、科学的升学规划等,为广大高校、中学和教科研单位提供"衔 接和桥梁纽带"作用。

平台自创办以来,为众多重点大学发现和推荐优秀生源,和北京近百所中学达成合作关系,累计举办线上线下升学公益讲座数百场,帮助数十万考生顺利通过考入理想大学,在家长、考生、中学和社会各界具有广泛的口碑影响力

未来,北京高考在线平台将立足于北京新高考改革,基于对北京高考政策研究及北京高 校资源优势,更好的服务全国高中家长和学生。

