2022 届高三湖北十一校第二次联考英语答案

第一部分: 听力 (共两节, 满分 30 分)

1-5 CABCA 6-10 ABCBA 11-15 BCBAA 16-20 CCBCB 第二部分

A篇

主题语境: 人与社会

语篇出处: <u>https://www.more.com/celebrity/movies-tv/8-mov</u>ies-greatest-surprise-endings-all-time/

语篇解读:这是一篇应用文,介绍四部结尾出人意料的电影。

答案解析: 21-23 DBC

- 21.D 四部电影的结尾都出人意料。
- 22. B Planet of the Apes 《类人猿星球》,电影的主角是统治人类的会说话的类人猿,是科幻片 ww.9kaoi
- 23.C 由文末的购票链接可知。

B篇

主题语境: 人与社会

语篇出处:上海外语教育出版社 Senior English Reader Book 3A Unit 11

语篇解读:这是一篇记叙文,介绍19世纪英国一群特殊工作者: 盗尸者。

答案解析: 24-27 BAAD

- 24. B 从首段 However, Surgeons had one problem. They had restricted access to dead bodies to dissect 可知。
- 25. A 本段主要讲一位与众不同的盗尸者 Burke, 他投机取巧, 找到一条牟利捷径, 勒死店里穷困的房 客,再把尸体卖出。
- 26. A Justice has long arms 法网恢恢, 疏而不漏。对应末段的 criminals 可知作者对这群盗尸者的评价 是罪犯, Burke 尤甚, 最终受到法律制裁, 正义得以伸张。Do as you would be done by 己所不 欲勿施于人。More haste, less speed 欲速则不达。Nothing ventured, nothing gained 不入虎穴焉得 虎子。
- 27. D gruesome, 让人不适的, 毛骨悚然的, 本词义猜测题需通读全文后解答, 第二段的 an unpleasant group of people called "body snatchers"亦给出了提示。

C篇

主题语境:人与自然

语篇出处: MIT Technology Review

https://www.technologyreview.com/2021/12/23/1041326/water-infrastructure-climate-change-drought-floodin

语篇解读:这是一篇说明文,介绍水灾频发下给水治理带来的新启示。

答案解析: 28-31 BCDC

- 28. B 由第二段 "Yet when it comes to water, the past is no longer a good guide for the future and most of the water engineering is **unprepared** for consequences of increasingly occurring extreme weather"可 知,极端天气日益频繁而以前的水工程不适用于新的变化,开普敦就是一个例子。紧接着后文 谈及应该如何做。所以提及开普敦是为了表明我们需要新的水治理方式。
- 29. C 由 "boosting organic matter ... creating flexibility to both intense rains and dry periods"可知,提高土 壤有机物能提高其持水容量,从而有利于应对干旱和洪涝,故选 C。



31.C 文章以灾害引入,进而谈及用基于自然的方法解决问题,结尾呼吁对自然方法的投资。

"Nature-based solution: a way out for water."一语双关,既指自然方法提供出路,又指把水通过 自然方式导出去。选项 A "way out of control."中 way 为副词, 意为"大大地, 非常"。

D篇

主题语境: 人与社会

语篇出处: Wired

https://www.wired.com/story/synthetic-meatspace-food-health/

语篇解读:这是一篇说明文,讨论合成技术带来的挑战。

答案解析: 32-35 BCAB

- 32. B "...well aware that his reality is not real, part of a digital program telling his brain that steak is a construction ..."由描述可知, Cypher 是在虚拟世界享用的牛排。
- 33. C "... cultured meat would require 7 to 45 percent less energy and produce 78 to 96 percent less greenhouse gas"故合成肉更环保。
- 34. A 作者指出该实验对象既表现出人的某些特点(这一部分不允许被实验)也有动物的特点,表现出 对此实验持有谨慎的态度。
- 35.B 文章以《黑客帝国》片段引出合成肉话题,第二段指出合成技术有朝不可预料的方向发展的趋势, 随后以两个例子(合成肉带来的管控挑战和基因合成可能出现的伦理问题)说明合成技术的发 展伴随着挑战。

七选五

- 主题语境: 人与自我
- 语篇出处: https://www.motivationalwellbeing.com/self-confidence.html
- 语篇解读: 这是一篇说明文, 介绍了四种树立自信心的方法。

答案: 36-40 DBCEG

完型填空

- 主题语境:人与自我
- 语篇出处: http://www.enread.com/story/love/79322.html

语篇解读: 本文是一篇夹叙夹议文, 主题是宽恕的力量。讲述内容如下: 因为 Tom Anderson 的缘故, 导致一位同学过世,多年来他一直饱受折磨,这位同学的母亲选择宽恕他,并指出他也应该宽恕自己, 让他过上了正常人的生活。

答案解析: 41-55 CABCD BABDC **CABAD**

- 41. C 考查名词辨析。part 意思是"作用、参与"。汤姆·安德森的一生因这一记忆而黯然失色:他 在一次冒险活动中所起的作用导致了一位同学的死亡。
- 42.A 考查动词短语辨析。account for 导致, participate in 参加。
- 43. B 考查动词辨析。Tom Anderson 的生活受悲剧事件影响, 过得不如意, 他和妻子分开, 通过下文, his wife Betty came back 可以得出此答案。
- **44.** C earn a position 得到一个职位。干扰项 B 不对,正确表达是 somebody be promoted。
- 45. D 考查动词辨析。undo 抵消、消除、解开。此处的意思是他做过的事情没办法消除掉,故而很有 罪恶感。
- 46.B guilt 罪、罪恶。意为"一想到我犯的罪,笑容戛然而止"。
- 47.A 名词辨析。这种念头在我和妻子之间树立了一堵高墙,让我们心有隔膜。

- 48.B 形容词辨析。unexpected 意料之外的。母亲去拜访害死自己儿子的仇人,这是让人意料之外的。
- **49.D** 考查名词辨析。
- 50.C 考查副词辨析。sincerely 严肃地,真诚地。
- **51.** C 考查名词辨析。permission 允许。我在她的眼睛里发现许可:如果她的儿子还活着,我可能成为 怎样的人,现在她允许我成为那样的人,即在她眼里我看到她允许我过正常人的生活。此题含 有虚拟语气,较难理解。
- 52.A 考查形容词辨析。在那一刻我才发现我也值得爱和被爱。
- 53. B 考查形容词。宽恕是拯救人的慈悲, saving 挽救的, demanding, 费力的, 要求高的。
- 54. A 考查动词辨析。宽恕我们的错误,并不意味着否认他们的存在。
- 55. D 考查形容词 realistically 真实地,实事求是地。

语法填空

主题语境: 人与自然

语篇出处: https://www.chinadaily.com.cn/a/201909/19/WS5d82e3e0a310cf3e3556c5a6.html

答案解析

56. was chosen	考查谓语动词。
57. arranged	考查谓语动词。 考查非谓语动词,这里用过去分词短语做后置定语。 教查代词, that 代替上文的 the number。
58. that	考查代词, that 代替上文的 the number。
59. diversity	考查词形转换,不可数名词。
60. submitting	考查非谓语动词,此处 with 复合 <mark>结构当中用</mark> 现在分词作宾补。
61. where	考查定语从句引导词,此处用关系副词引导非限制性定语从句。
62. adorable	考查形容词作表语。
63. officially	考查副词,用副词修饰过去分词,officially licensed"官方授权的"。
64. to increase	考查非谓语动词,此处用不定式表目的。
65. a	考查冠词, a second one "又一个",此处不表示次序,不能用定冠词 the。

应用文

Possible version:

Many teenage champions have stood out in the Beijing Winter Olympics. Their self-made accomplishments are an incredible source of inspiration for anyone who aspires to fulfillment in life.

The stories coming out of the champions have much in common. First, they go all out to be excellent, which is the universal quality that will pay off in the long-term. Besides, faced with one failure after another, they never give up, taking every setback in stride. In the course of the pursuit of our dreams, we also need a clear goal to keep us moving forward as well as the resilience to deal with stress and failure.

A journey of 1,000 miles begins with one step. I have every ground to believe persistence and the longing for excellence will help us teenagers win through.

读后续写

改编自 Reading wonders G5 Literature anthology Unit 3 They don't mean it Possible version:

<u>There was a stunned silence around the table.</u> Kim was on the receiving end of a cold stare from Mrs. O'Meara, whose face reddened with embarrassment. I was also shocked at my friend's mean remark. Clearing

my throat, I finally asked, "What made you talk like that to your mother?" Kim whirled around, seemingly furious. "B-but you were the one who t-told me that saying nice things about your own family was the same as bragging!" she stuttered. "I was just trying to act modest!"

<u>I finally knew how Kim had misunderstood what I had said.</u> "Listen, Kim," I took her hands in mine to calm her down, "Chinese parents might say critical things about their children to show modesty but young people are always expected to be respectful to the elders." Hearing this, Kim sighed deeply, her cheeks flushed. The awkward silence was soon dispelled as the misunderstanding was erased. Drooping her head, Kim apologized for her impolite behavior. Mrs. O'Meara winked at her, joking, "That's all right. We know you didn't mean it!" (175)

写作部分评分标准

一.应用文和续写的5个档次及分数

应用文: 13~15; 10~12; 7~9; 4~6; 1~3。

续 写: 21~25; 16~20; 11~15; 6~10; 1~5。

二. 各档次取中间分数为各档次基准分

阅卷时,从头到尾看完一篇文章后,根据答卷整体性,确定该文章档次给出对应基准分;再根据文章 具体情况,在基准分的基础上,在本档次分值范围内加分或减分,确定最后得分。 各档次中间分数为:

应用文: 14--11-- 8--5--2。

- 续 写: 23-- 18-- 13-- 8--3。
- 1.14/23档: 漂漂亮亮几乎没有错,读起来没有阻力,不影响交际。
- 2.11/18档: 清清楚楚,隔三差5有错,1/3有问题,没跑题,不会影响交际。
- 3.8/13档: 马马虎虎,一半还行,一半问题大,属于有问题的答卷没有及格。
- 4.5/8档: 糊里糊涂,1/3句子可以,2/3句子不行,隔三差五有点对。
- 5. 2/3 档: 一塌糊涂,基本无对。
- 三. 额外扣分情况
- 1. 应用文词数少于 60 的、读后续写词数少于 120 的酌情给分。
- 2. 续写只写一段的,最多只能给12分。
- 3. 文章跑题的,即使语言表达最好,最多给不超过总分一半的分数,即8分或13分。
- 4. 书写较差以致影响交际的, 酌情扣分。

附: 听力原文

(Text 1)

W: Do you have a favorite type of film? I can't decide between comedy and drama.

M: I like the stories where they have to solve a mystery and catch a bad guy.

(Text 2)

W: If it's raining, I'll wear my blue jacket. But if it's windy, I'll wear the black one. M: **But it's warm today.**

W: Oh. My red jacket is best for that kind of weather.

(Text 3)

- W: There is something very rare in our forest a tree that is much higher than the other plants.
- M: I know. It grows up to about 50 meters and the tree's branches are used to make boats and furniture.

(Text 4)

- W:What happened to that gift card? I was going to use it to buy some lipstick and clothes.
- M: I used it to buy earrings for your mother last week. Its due date was yesterday, so I had to use it before it was useless.

(Text 5)

W:You aren't going to make it. The meeting begins at 8:30, and it's almost 7:45. What time did you get up?M:An hour ago. I've been chatting with my colleagues all this time. We decided to have the meeting online instead.

(Text 6)

- W: You have been to lots of countries, haven't you? What language do they speak in Scotland?
- M: The Scots have their own language. They also speak English, but with a different accent from their neighbors. The Irish also speak English, although they have their own language too.
- W: What language do you speak? Can you speak any other languages?
- M: Well, I am originally from Scotland, but I know a bit of German from when I worked in Germany. W: What did you do there?
- M: I helped them design and build cars. The Germans are very proud of their car industry. Lots of different makes are designed there.
- W: Did you get to drive them?
- M: Oh, yes. We used to drive them through Switzerland to a testing factory in Italy.

(Text 7)

W: My phone died again. I need to charge it before we go anywhere.

- M: You are never ready, Tina! I am always waiting for you. Every time we've got together, you would be over 30 minutes late!
- W: There's always a good reason, Patrick...
- M: Uh, not always! Each time, it's a different excuse. First, it was your car... then you lost something... another time it was because you couldn't find the right shoes...and now your phone needs to be charged? Come on!

W:Well, I bought the tickets of the concert through an app, and we have to show them on my phone to get in.

M:OK, look...if we don't get there soon, we could miss the whole thing. I'll drive us there and pay for parking, and you can charge your phone in my car.

(Text 8)

W:What are you doing, David?

M:I'm making pepper.

- W: I didn't know you could make pepper.
- M: These are just different tastes that I add to regular black pepper. Look. This one on the shelf is made with hot red peppers. This one on the table is called sweet-and-sour pepper, and the one I'm making now is called green tea pepper.

W: Green tea pepper?

M: Yeah. First, I cut up some green tea leaves into very small pieces. Then I mix that with regular black pepper and leave it in the fridge for a month. After that, it tastes amazing!

W: What do you do with it?

M: I usually use it for meat and fish. But if you put a little on your eggs in the morning, it's the best thing ever!

W: It sounds like a nice hobby, if you have the time. I think the regular pepper is just fine. (Text 9)

M:I'm standing here in the small village of Point Pleasant. As you can see, the water level is at five feet, and

it's rushing through the streets like a river. Excuse me, Madam? What is your name?

W:Kelly Thompson.

M:Can you tell us what happened to you?

W:**The storm hit us two days ago.** I put boards on the windows and stayed inside, **but the rain wouldn't stop.** When the water started coming in the house, I knew I had to get out.

M:So, what did you do?

W:I tried to drive my car, but it had floated away. My only choice was to swim to the nearest tall building. Once I got there, I ran up the stairs to the roof.

M:So how were you rescued?

W:By helicopter. They dropped us here at this school and have given us blankets and food.

M: What an amazing story! Do you have any advice for people living in areas where the storm will hit next?

W:Yes. Get out now. Do not try staying at home. It's too dangerous.

M: Thank you, Kelly. If anyone would like to volunteer for rescue efforts or donate money, please call the number at the bottom of your screen.

(Text 10)

There is no doubt that Australia is one of the world's greatest treasures, yet most of us would probably rather travel to North America, Europe, or Asia. Perhaps the main reason why people don't visit Australia is because they are scared of its many deadly animals. After all, Australia is home to sharks and some of the world's most poisonous spiders and snakes. Say what you will, but you can't say Australia is boring! So today, why don't we take a look at some of the country's more positive aspects? Australia is a multicultural country full of kind and helpful people. They love to laugh and are very welcoming to visitors. Australia also has a very warm climate. In fact, the entire middle of the country is a desert. So all the big cities are spread around the coastal areas where it is cooler. Surfing is a hugely popular activity there. Most Australian children start the popular water sport once they can walk, and long before they learn how to ride a bike. This "beach life" is a big part of the Australian lifestyle, which explains why Australians always seem so relaxed and carefree. It's true that Australia is mostly flat and lacks the mountains and green grasslands compared with nearby New Zealand. However, what more than makes up for it is its unique animals, friendly people, and beautiful beaches.



关于我们

北京高考在线创办于 2014 年,隶属于北京太星网络科技有限公司,是北京地区极具影响力的中学升学服务平台。主营业务涵盖:北京新高考、高中生涯规划、志愿填报、强基计划、综合评价招生和学科竞赛等。

北京高考在线旗下拥有网站门户、微信公众平台等全媒体矩阵生态平台。平台活跃用户 40W+,网站年度流量数千万量级。用户群体立足于北京、辐射全国 31 省市。

北京高考在线平台一直秉承 "精益求精、专业严谨"的建设理念,不断探索"K12 教育+互联网+大数据"的运营模式,尝试基于大数据理论为广大中学和家长提供新鲜的高 考资讯、专业的高考政策解读、科学的升学规划等,为广大高校、中学和教科研单位提供"衔 接和桥梁纽带"作用。

平台自创办以来,为众多重点大学发现和推荐优秀生源,和北京近百所中学达成合作关系,累计举办线上线下升学公益讲座数百场,帮助数十万考生顺利通过考入理想大学,在家长、考生、中学和社会各界具有广泛的口碑影响力

未来,北京高考在线平台将立足于北京新高考改革,基于对北京高考政策研究及北京高 校资源优势,更好的服务全国高中家长和学生。

