2022 北京通州高三(上)期末

语 英

本试卷共10页,共100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后, NWW.9 请将答题卡交回。

第一部分:知识运用(共两节,30分)

第一节 完形填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Like many new graduates, I left university full of hope for the future but with no real idea of what I wanted to do. My degree in English literature had not really ____1 me for anything practical. I knew I wanted to make a difference in the world somehow, but I had no idea how to do that until I _____ about the Lighthouse Project.

I knew being a volunteer in the project would be a lot of hard work, and I would be away from my family and friends. 3_____, I did not make my decision to apply for it. Neither did my family agree.

Eventually, however, I won the _____4___ of my family, and I sent in all the paperwork needed for application. After 5 interviews, I managed to stand out among the candidates and 6 the test alone. I would be going to a small village in Nigeria. Where? What? Nigeria? I had no idea. But I was about to find it.

After completing my training, I was sent to the small village. Though the local villagers were poor, they offered their food, homes, and even ______ as if I were their own family. I was asked to lead a small team of local people in building a new schoolhouse. For the next year or so, I <u>8</u> in that same schoolhouse. But sometimes I think I learned more from my students than they did from me.

Sometime during that period, I realized that all those things that had seemed so <u>9</u> to me no longer did, though gaokzx.com I did not get anywhere with the local language. The Lighthouse Project had changed my life forever, and I returned to my city a(n) 10 man.

1. A. prepared	B. stopped	C. pushed	D. forced
2. A. talked	B. asked	C. cared	D. learned
3. A. However	B. Therefore	C. Otherwise	D. Instead
4. A. trust	B. praise	C. support	D. respect
5. A. countless	B. hopeless	C. careless	D. aimless
6. A. miss	B. survive	C. choose	D. doubt
7. A. hearts	B. wishes	C. dreams	D. chances
8. A. lived	B. studied	C. taught	D. settled
9. A. strange	B. familiar	C. meaningful	D. reasonable
10. A. ordinary	B. energetic	C. ambitious	D. different

第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)

Α

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

Ed Stafford is the first person ______(walk) along the Amazon River from the mountains of Peru to the mouth of the river in Brazil. His amazing journey _____12____ (take) two years and four months. There are many dangerous animals in the rainforest, like snakes and crocodiles, but luckily Ed was only bitten by ants and mosquitoes. On his trip, Ed had to find 1/22

fruit and nuts or catch fish each morning. <u>13</u> often bothered Ed was that sometimes food was hard to find and he got easily tired and hungry.

В

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

A warning system to prevent drivers from falling asleep was introduced at the 2020 China International Fair for Trade in Services, <u>14</u> was held from September 4 to 9 in Beijing. The system can judge whether the driver is sleepy by monitoring how long the driver's eyes close. If the driver is tired, the system will sound an alarm until the driver's eyes reopen. In the future, other <u>15</u> (danger) driving behaviors, such as not wearing a seat belt and making phone calls while <u>16</u> (drive), might also be added into this warning system.

С

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

Once a small county in mountains and little-known to the rest of China, Chongli in Hebei Province, where most of the snow sports <u>17</u> (hold) in 2022, is already benefiting from the Olympic Games. <u>18</u> (link) to Beijing by a high-speed railway line that began operating in December, 2019, Chongli <u>19</u> (become) one of the country's hottest skiing destinations now. The railway has reduced the travel time <u>20</u> the capital and mountain resorts from more than 3 hours by car to about 50 minutes by train.

第二部分:阅读理解(共两节,38分)

第一节(共14小题;每小题2分,共28分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

Everyone has their own best film of the year. To see the 2020 best films recommended by experts on the BBC Culture, you may have unexpected findings.

Wolfwalkers

Wolfwalkers is the most delightful film of its director, Tomm Moore. Its courageous heroine is Robyn, the daughter of an English huntsman. Robyn and her father have the job of clearing the wolves from a forest near Kilkenny, but when Robyn goes exploring, she finds that one of those wolves can transform into a human girl. The plot of the film is extremely fun.

The Personal History of David Copperfield

This joyous and endlessly creative film directed by Armando Iannucci is a successful achievement that raises people's interest in Charles Dickens' adaptations. Iannucci roots it firmly in the poverty and class system of Victorian England. BBC Culture's review called it "a warm and lively David Copperfield for today".

The Assistant

The *Assistant* stars Julia Garner as the new employee who is occupied with work from before dawn until after dusk, answering phones, printing out scripts, unpacking bottles of water. It's regarded as a low-key version of *The Devil Wears Prada*. The film looks beyond one person to center on a wider company culture. There is a serious atmosphere throughout as we wait for the assistant to fight against her boss or accept that she is going to keep working for him.

Emma

Did the world need one more Jane Austen's adaptation? Not really, but this enchanting, colourful version is a very welcome addition. As Emma, Anya Taylor-Joy captures the heart and warmth beneath Austen, a heroine who likes giving orders and arranging marriages for others. Johnny Flynn played the role of her seemingly impossible love, Mr. Knightley.

21. If you are interested in adventure and fantasy, which movie will you watch?

A. Emma.

C. The Assistant.

- 22. What can we learn about the Assistant?
- A. It is about the busy working life of a boss.
- B. The atmosphere of the company is delightful.
- C. It focuses on working culture of the company.
- D. The Devil Wears Prada is another name of this movie.
- 23. Where can you probably read this passage?
- A. In a history textbook.
- C. In a company website.

B. In a literature essay.

B. Wolfwalkers.

D. In an entertainment magazine.

D. The Personal History of David Copperfield.

www.gaokax.co

В

Many people would be unhappy to see young children sitting next to them on a flight, but a man called Todd took it as an opportunity to give a hand to a helpless mom. Jessica spoke about what Todd had done to make her travels with her children much easier.

She was in a panic when she boarded the plane. Her 4-month-old Alexander was screaming due to a series of unexpected events. Her 3-year-old Caroline, who had been excited before boarding the plane, lost her courage and began screaming too. As Jessica tried to calm them down and help them get settled in, the man sitting next to them stopped in to help.

He reached for the baby and held him while Jessica fastened Caroline's seatbelt, got her iPad and started her movie. Once Caroline was settled and relatively calm, he also played games with her so that Jessica could feed Alexander. The kids were calm, but he didn't stop there. Throughout the flight, he engaged 3-year-old Caroline's best friend.

Much to Jessica's joy, the man was taking the same connecting flight, too. He helped them get off the plane and led them to the next gate, holding Caroline's hand. As if that wasn't enough, he changed his seat on the next flight so he could sit in their row to help them. He told Jessica his wife had had a similar experience when their two boys were young and that a stranger had done the same thing, which moved him to spread the kindness.

The heartwarming story serves as a reminder to show kindness toward panic parents with young babies. Children don't yet know how to handle their feelings, so they cry and scream when they are confused or uncomfortable in a new place. By offering a helping hand, we could not only help an overwhelmed parent but also make a child feel a little more comfortable.

- 24. Jessica got panicked while boarding the plane because _
- A. she couldn't find her passport
- B. she was followed by a stranger
- C. her children lost control of their emotions
- D. her children were fighting with each other
- 25. What did Todd do to draw Caroline's attention away from her mom?

A. Starting her movie.

C. Fastening her seatbelt.

B. Feeding her snacks.

- D. Playing games with her.
- 26. What does the author want to convey in the last paragraph?
- A. Parents are always treated kindly at the airport.
- B. People should help parents with young children.
- C. Children cry in order to attract people's attention.

- D. Children refuse to learn to manage their emotions.
- 27. According to the passage, Todd can be best described as _____
- A. honest and funny
- C. selfless and determined

B. brave and energetic D. patient and considerate

С

In mid-2019, an Indonesian design team submitted a plan to an international design competition for a new type of submarine (潜艇). It wasn't designed for military purposes or for exploring the ocean. The main purpose of this submarine was to create ice blocks to replace sea ice in the Polar Regions.

In the summer months of 2019, a massive heat wave shocked Europe and broke a number of high temperature records. As the hot air moved north over the Arctic, the ice sheet covering Greenland melted at an unexpected rate. Ice melt at the poles is normal in the summer months. Lost ice is often regained by refreezing in winter. But the fast melting rate could mean a permanent loss of polar ice, which would have global consequences.

Dealing with such a large-scale problem requires large-scale solutions. While many solutions look at reducing the greenhouse gases, few are aimed at repairing the effects of climate change. The ice-making submarine proposed to do just that.

The ice-making submarine's basic design involves forming a large hexagonal (六边形的) ice block of roughly 25 meters across and 5 meters thick. A large container in the submarine would be filled when submerged under water. Then the slow process of desalination (脱盐) and freezing would begin. After about a month, the submarine would discharge (卸下) the ice block and begin the process all over again. The overall vision would be to have multiple submarines working together, so that the hexagonal blocks could be pushed together to form a single large ice sheet.

The design was beautifully presented and won second place. However, the science behind the design came under criticism. One criticism was how the massive amounts of energy needed to desalinate and freeze the water would be provided. Another was that the amount of heat generated by the freezing process would result in a net warming effect. Additionally, the ice would be too thin to stay frozen for a significant amount of time. The designers couldn't sufficiently answer many of the scientific criticisms. Their inventive idea does, however, indicate the need for creative solutions in www.gao repairing the loss of polar ice.

28. The ice-making submarine was designed to _____

- A. explore the ocean
- C. record rates of melting polar ice
- 29. The 4th paragraph is mainly about
- A. the limitation of the new design

- B. achieve military purposes
- D. make up for the decrease of polar ice

D. the challenges that the designers encountered

- B. the process of making ice blocks
- C. the features of the ice-making submarines
- 30. What can we learn from the passage?
- A. The design introduces a unique angle for dealing with climate crisis.
- B. The designers are confident about the effectiveness of the submarine.
- C. The lost ice can be regained by refreezing in spite of fast melting rate.
- D. The ice-making submarine is one of the solutions to reduce greenhouse gases.
- 31. As for the design of ice-making submarine, the author is _____
- A. doubtful
- B. disapproving
- C. supportive

D. unconcerned

D

When you buy food or other products at the store, you probably don't think much about the people who grew them or made them. That's normal, but many farmers and others involved in producing food and other goods have very hard lives. Farmers work hard to grow crops, but sometimes the weather is bad, and their fields don't produce much. Or sometimes the price of what people produce goes down, and they can't earn enough to support their families. In some industries, workers are not fairly paid to make products cheaper. The fair trade movement tries to solve these problems by taking care of the people whose work benefits consumers.

Fair trade is difficult to define because it includes multiple organizations in many countries. These organizations encourage distributors (分销商) to pay a specified (指定的) minimum price for products. This minimum is often higher than the market price, but it makes sure producers earn enough to make a living. Distributors also pay some additional money that goes to the community that produced the product. This money is spent to thrive the community. For example, they might build a school or dig a well, either of which benefits everyone who uses it.

To be labeled fair trade, products have to be made following certain high standards related to treating workers well and protecting the environment. This can be expensive, but the higher prices paid by purchasers cover the extra costs. These standards can vary from industry to industry to reflect the details of the various production processes.

What does this mean for you? Many fair-trade organizations offer certification for products made with fair-trade ingredients (成分). There are different levels of certification depending on what percentage of the ingredients are fair trade. Certain websites can help you find fair-trade products.

Buying fair-trade products when possible is important because it communicates that you want companies to be involved in fair trade. Businesses need to make money, so manufacturers (制造商) are more likely to use fair-trade ingredients if they know people will pay for them. It's also important for your own integrity. Buying fair trade ensures that you're not benefiting from someone else's suffering. If you want to help more, you can write to companies you buy from and ask them to use fair-NWW.9aouzy.com trade ingredients. In short, fair trade is about helping people who help you through their labor.

32. The fair trade movement aims to _____

A. guide farmers to produce more crops

B. help the people who make the products we use

C. tackle the problem of food shortage in rural area

D. encourage consumers to purchase more products

33. What does the underlined word "thrive" in Paragraph 2 mean?

B. Develop.

A. Rebuild.

C. Recover.

D. Decorate.

34. In the fair trade movement, the consumers need to pay a higher price because

A. distributors are in charge of the market price

B. the products labeled fair trade are of higher quality

C. organizations in fair trade encourage them to do so

D. they need to pay for the expense to meet the high criteria

第二节(共5小题:每小题2分,共10分)

根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

As university doors opened in September for a new year, an estimated six million people across the world took to the streets in a historic week of climate action. The power of this youth-led campaign reflected the urgency for action on the environment. So what now? 35 Here are some ideas about how you can be sustainable as a student.

What you put on your plate matters: nearly a quarter of all greenhouse gases come from agriculture, and most of those are from meat and dairy. Meat and dairy consumption results in excessive (过度的) land use, industrial emissions, methane,

water use and deforestation. <u>36</u> A meat-free diet has been recommended as the single-biggest way an individual can reduce their effect on the planet.

Forget fast fashion: keeping your clothes for as long as possible has much more than just monetary value. In the UK, clothing has the fourth-largest environmental effect after housing, transport and food. <u>37</u>

For some freshers, this will be your first time living alone, which means doing your own washing, cooking and cleaning. <u>38</u> Wash your clothes at a lower temperature, and choose a bamboo toothbrush or more eco-friendly sanitary (卫生的) products. When shopping, see if there's a zero-waste shop nearby, where all products are free from plastic packaging. Just turn up with your own container. If you're planning a weekend away with new friends, try to travel by train or bus.

<u>39</u> But campaigning is important too. University campuses can be the perfect place for this. If you don't know where and how to start, see if there are any societies at your university like Student Climate Network. Students using fossil fuels in 76 universities have now committed to it.

- A. So recycle your clothes or mend them.
- B. Meat consumption delays industrial development.
- C. And clothing has a bigger impact on environment than food.
- D. Cutting out meat is an easy way to reduce your carbon footprint.
- E. There are simple ways you can change your habits to live more sustainably.
- F. Individual actions matter, as they provide an alternative to how we can live.
- G. For freshers starting a new chapter at university, deciding how to live your life is vital.

第三部分:书面表达(共两节,32分)

第一节(共4小题;第40、41题各2分,第42题3分,第43题5分,共12分) 阅读下面的短文和问题,根据短文内容,完成对该问题的回答。

Exercise plays a very important role in a healthy lifestyle. But you may not have time or money to go to a gym on a regular basis. The good news is that today's technology lets you access fitness classes from the comfort of your home.

A quick Internet search will turn up thousands of online fitness classes. These classes let you listen to instructions and watch trainers demonstrate how to do exercises. You can watch videos on your phone, computer or tablet and do the exercises right where you are. All you need is an Internet connection and a space large enough to move around in.

Online fitness classes take a wide variety of forms. Some focus on stretches and slow movements. Other classes involve fast aerobic activity, while others build muscle strength. Some require equipment such as weights, but others use only your body. This means that you can choose the class you like. And you can try a different one whenever you like.

Some virtual fitness classes require a membership fee, but some are completely free. Anyone can post a fitness video on the Internet. Not everyone knows what they are doing. So it is important to think about who is teaching the class. Try to find trainers who are certified by an organization with a good reputation.

I tried some virtual fitness classes several years ago. The reason was simple: convenience. I could do a fitness class at any time of day. I didn't need to travel to a gym and back, which saved me a lot of time. But being able to work out any time meant I kept putting it off. I'd do everything else first and then the day would be over. I'd never actually get around to exercising. Having to exercise at a definite time means I have to put it on my schedule. So for me, scheduled classes such as those at a gym are helpful.

40. What do people need to have virtual fitness classes?

41. What is the author's suggestion about choosing an instructor while having virtual fitness classes?

42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.

•The author thinks virtual fitness classes are of great convenience and save a lot of time, so he takes virtual fitness classes on a regular basis.

43. Do you think virtual fitness classes will become a trend for young people? Why or why not? (In about 40 words)

第二节 (20分))

44. 假设你是红星中学高三学生李华。你的英国朋友 Jim 得知你校上周开展了"年度体育节"(Annual Sports Festival)活 WWW.C 动,来信询问有关情况。请你用英文给他写一封电子邮件介绍此次活动,内容包括:

1. 活动目的和意义;

2. 具体活动内容;

3. 个人感受。

注意:

1. 词数 100 左右;

2. 开头和结尾已给出,不计入总词数

Dear Jim,

Yours,

Li Hua

WWW.9aokz

www.gaokz

参考答案

第一部分:知识运用(共两节,30分)

第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Like many new graduates, I left university full of hope for the future but with no real idea of what I wanted to do. My degree in English literature had not really <u>1</u> me for anything practical. I knew I wanted to make a difference in the world somehow, but I had no idea how to do that until I <u>2</u> about the Lighthouse Project.

After completing my training, I was sent to the small village. Though the local villagers were poor, they offered their food, homes, and even $\underline{7}$ as if I were their own family. I was asked to lead a small team of local people in building a new schoolhouse. For the next year or so, I $\underline{8}$ in that same schoolhouse. But sometimes I think I learned more from my students than they did from me.

Sometime during that period, I realized that all those things that had seemed so 9 to me no longer did, though I did not get anywhere with the local language. The Lighthouse Project had changed my life forever, and I returned to my city a(n) = 10 man.

1. A. prepared	B. stopped	C. pushed	D. forced
2. A. talked	B. asked	C. cared	D. learned
3. A. However	B. Therefore	C. Otherwise	D. Instead
4. A. trust	B. praise	C. support	D. respect
5. A. countless	B. hopeless	C. careless	D. aimless
6. A. miss	B. survive	C. choose	D. doubt
7. A. hearts	B. wishes	C. dreams	D. chances
8. A. lived	B. studied	C. taught	D. settled
9. A. strange	B. familiar	C. meaningful	D. reasonable
10. A. ordinary	B. energetic	C. ambitious	D. different

【答案】1.A 2.D 3.B 4.C 5.A 6.B 7.A 8.C 9.A 10.D

VI

【解析】

【分析】这是一篇记叙文。毕业后迷茫的作者,在家人的支持下,参与了"灯塔项目"。作者被派往尼日利亚的一个 村庄去教书,这个项目改变了作者的生活,作者回来后,变成了和以前不一样的人了。

【1题详解】

考查动词词义辨析。句意:我的英国文学学位并没有真正为我准备任何实用的东西。A. prepared 准备; B. stopped 停止; C. pushed 推动; D. forced 强迫。根据前文"with no real idea of what I wanted to do."可知,因为不知道做什么,由此可知,作者的英国文学学位没有为作者准备任何实用的东西。故选 A。

【2题详解】

8 / 22

考查动词词义辨析。句意:我知道我想以某种方式改变这个世界,但我不知道该怎么做,直到我了解了灯塔项目。 A. talked 谈论; B. asked 问; C. cared 在乎; D. learned 得知。根据后文"I knew being a volunteer in the project would be a lot of hard work"可知,了解到灯塔项目后,作者才会知道做这个项目的志愿者会很辛苦。故选 D。

【3题详解】

考查副词词义辨析。句意:因此,我没有决定申请它。A. However 然而; B. Therefore 因此; C. Otherwise 否则,要 不然; D. Instead 相反。由前文"I knew being a volunteer in the project would be a lot of hard work, and I would be away from my family and friends."可知,因为成为灯塔志愿者会很辛苦,而且远离家人和朋友,所以作者没有决定申请; 前后表示因果关系。故选 B。

【4题详解】

考查名词词义辨析。句意:然而,最终我赢得了家人的支持,我提交了申请所需的所有文件。A. trust 信任; B. praise 赞扬; C. support 支持; D. respect 尊敬。根据后文"and I sent in all the paperwork needed for application."可知, 因为作者得到了家人的支持,所以提交了申请。故选 C。

【5题详解】

考查形容词词义辨析。句意:在无数的面试之后,我设法从候选人中脱颖而出,独自通过了测试。A. countless 无数 的; B. hopeless 没有希望的; C. careless 粗心的; D. aimless 无目标的。由后文"I managed to stand out among the candidates"可知,作者经过无数次面试后脱颖而出。故选 A。

【6题详解】

考查动词词义辨析。句意:同上。A. miss 错过,思念; B. survive 存活; C. choose 选择; D. doubt 怀疑。根据后文"I would be going to a small village in Nigeria."可知,作者独自通过了面试,将要去尼日利亚的一个小村庄。故选 B。

【7题详解】

考查名词词义辨析。句意:虽然当地的村民很穷,但他们把我当作自己的家人,提供他们的食物、房子,甚至内 心。A. hearts 内心; B. wishes 希望; C. dreams 梦想; D. chances 机会。根据后文" as if I were their own family."可 ,gaokz 知,因为他们把作者当作自己家人,甚至把内心都给了作者。故选 A。

【8题详解】

考查动词词义辨析。句意:接下来的一年左右,我就在那所学校里教书。A. lived 居住,生活; B. studied 学习,研 究; C. taught 教; D. settled 定居。根据后文"But sometimes I think I learned more from my students than they did from me."可知,作者在那所学校里教书。故选C。

【9题详解】

考查形容词词义辨析。句意: 在那段时间的某个时候, 我意识到所有那些对我来说很陌生的事情都不再陌生了, 尽 管我当地语言没有取得任何进展。A. strange 陌生的; B. familiar 熟悉的; C. meaningful 有意义的; D. reasonable 合 理的。作者来到这个地方以后一段时间后,原本陌生的事情已经不再陌生了,并且和下文"though I did not get anywhere with the local language"互为让步关系。故选 A。

【10题详解】

考查形容词词义辨析。句意:"灯塔项目"永远地改变了我的生活,当我回到我的城市时,我变成了另外一个人。A. ordinary 普通的; B. energetic 精力充沛的; C. ambitious 有野心的; D. different 不同的。根据前文"The Lighthouse Project had changed my life forever"可知,因为"灯塔项目"永远地改变了作者的生活,所以当作者回到城市时,已经 和以前不一样了。故选 D。

9 / 22

А

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用 内所给词的正确形式填空。

Ed Stafford is the first person _____11____ (walk) along the Amazon River from the mountains of Peru to the mouth of the river in Brazil. His amazing journey 12 (take) two years and four months. There are many dangerous animals in the rainforest, like snakes and crocodiles, but luckily Ed was only bitten by ants and mosquitoes. On his trip, Ed had to find fruit and nuts or catch fish each morning. ____13____ often bothered Ed was that sometimes food was hard to find and he got easily tired and hungry.

【答案】11. to walk

12. took 13. What

【解析】

【分析】本文为一篇记叙文,简要介绍了 Ed Stafford 沿着亚马逊河从秘鲁山脉到巴西河口的旅行中的遭遇。 【11题详解】

考查非谓语动词。句意: 艾德·斯塔福德是第一个沿着亚马逊河从秘鲁山脉走到巴西亚马逊河口的人。the first/second/...+(名词)+to do...是固定搭配,表示"第一/二/.....个(名词)做.....",其中不定式作后置定语。故填 to walk。

【12题详解】

考查动词时态。句意:他的神奇旅程历时两年零四个月。分析句子结构,空处缺少本句的谓语,且句意表示旅行发 生在过去,用一般过去时,动词用过去式 took。故填 took。

【13 题详解】

考查名词性从句。句意:经常困扰艾德的是,有时食物很难找到,他很容易就感到疲惫和饥饿。分析句子结构 was 前的部分为主语从句,且从句部分缺少主语,用连接代词 what 引导,另外,句首单词首字母大写。 20 What.

В

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

A warning system to prevent drivers from falling asleep was introduced at the 2020 China International Fair for Trade in Services, <u>14</u> was held from September 4 to 9 in Beijing. The system can judge whether the driver is sleepy by monitoring how long the driver's eyes close. If the driver is tired, the system will sound an alarm until the driver's eyes reopen. In the future, other _____15____ (danger) driving behaviors, such as not wearing a seat belt and making phone calls while <u>16</u> (drive), might also be added into this warning system. www.gaokzy

【答案】14. which

15. dangerous

16. driving

【解析】

【分析】本文为一篇说明文,介绍了2020年中国国际服务贸易博览会上引入的一款防止司机开车睡觉的预警系 统。

10 / 22

【14题详解】

考查定语从句关系词。句意: 2020中国国际服务贸易博览会于9月4日至9日在北京举行,会上引入了一款防止司 机睡着的警告系统。分析句子可知, 逗号后的部分为非限制性定语从句, 先行词为 the 2020 China International Fair for Trade in Services (2020年中国国际服务贸易博览会),作从句的主语,指物,用关系代词 which 引导。that 不能 ww.9a 引导非限制性定语从句。故填: which。

【15题详解】

考查形容词。句意:在未来,其它危险的驾驶行为,如不系安全带和开车时打电话,也可能被添加到这个警告系统 中。分析句子可知,空处缺少形容词作定语修饰 behaviors (行为), danger (危险)对应的形容词为 dangerous。故 填: dangerous。

【16题详解】

考查非谓语动词。句意同上。分析句子可知,"while___3__"作时间状语,逻辑主语"司机"与 drive 构成逻辑上的主 动关系,此处应用现在分词,表示"开车时"。故填: driving。

С

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号 内所给词的正确形式填空。

Once a small county in mountains and little-known to the rest of China, Chongli in Hebei Province, where most of the snow sports _____17____ (hold) in 2022, is already benefiting from the Olympic Games. _____18____ (link) to Beijing by a high-speed railway line that began operating in December, 2019, Chongli _____19 (become) one of the country's hottest skiing destinations now. The railway has reduced the travel time 20 the capital and mountain resorts from more than 3 hours by car to about 50 minutes by train.

【答案】17. will be held

18. Linked 19. is becoming##has become

20. between

【解析】

【分析】本文为一篇说明文,介绍了因冬季奥运会出名的河北崇礼县的相关信息。

【17题详解】

考查动词时态和语态。句意:河北省崇礼县曾经是一个小县城,在中国其它地方鲜为人知。2022年,大部分雪上项 目将在这里举行。如今,崇礼县已经从奥运会中受益。分析句子可知,空处为 where 引导的定语从句的谓语, snow sports 与 hold 构成逻辑上的被动关系,且根据 in 2022 及句意可知,冬季奥运会在未来举行,用一般将来时的被动 语态。故填: will be held。

【18题详解】

考查非谓语动词。句意: 2019年12月开通的一条高铁将崇礼与北京连接起来,崇礼现在正在(已经)成为中国最 热门的滑雪目的地之一。分析句子结构可知,空处作句子的状语,句子的逻辑主语 Chongli 与 Beijing 构成逻辑上的 被动关系,此处用过去分词作状语。故填: Linked。

【19题详解】

考查动词时态。句意同上。根据 now 并结合句意可知,表示崇礼现在"正在成为中国最热门的滑雪目的地之一"或者 "已经成为中国最热门的滑雪目的地之一",分别用现在进行时和现在完成时,表示事情正在发生,或者过去发生的 事情对于现在的影响。故填: is becoming/has become。

11 / 22

【20题详解】

考查介词。句意:这条铁路将首都与山区旅游胜地之间的旅行时间从3个多小时的车程缩短到50分钟左右 句子并结合句意可知,表示"首都与山区旅游胜地之间的旅行时间",此处用介词 between 构成 between...and.. ww.gaokzx (在......之间) 结构。故填: between。

第二部分:阅读理解(共两节,38分)

第一节(共14小题;每小题2分,共28分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

А

Everyone has their own best film of the year. To see the 2020 best films recommended by experts on the BBC Culture, you may have unexpected findings.

Wolfwalkers

Wolfwalkers is the most delightful film of its director, Tomm Moore. Its courageous heroine is Robyn, the daughter of an English huntsman. Robyn and her father have the job of clearing the wolves from a forest near Kilkenny, but when Robyn goes exploring, she finds that one of those wolves can transform into a human girl. The plot of the film is extremely fun.

The Personal History of David Copperfield

This joyous and endlessly creative film directed by Armando Iannucci is a successful achievement that raises people's interest in Charles Dickens' adaptations Iannucci roots it firmly in the poverty and class system of Victorian England. BBC

Culture's review called it "a warm and lively David Copperfield for today".

The Assistant

The Assistant stars Julia Garner as the new employee who is occupied with work from before dawn until after dusk, answering phones, printing out scripts, unpacking bottles of water. It's regarded as a low-key version of The Devil Wears Prada. The film looks beyond one person to center on a wider company culture. There is a serious atmosphere throughout as cor we wait for the assistant to fight against her boss or accept that she is going to keep working for him.

Emma

Did the world need one more Jane Austen's adaptation? Not really, but this enchanting, colourful version is a very welcome addition. As Emma, Anya Taylor-Joy captures the heart and warmth beneath Austen, a heroine who likes giving orders and arranging marriages for others. Johnny Flynn played the role of her seemingly impossible love, Mr. Knightley. 21. If you are interested in adventure and fantasy, which movie will you watch?

A. Emma.

C. The Assistant.

B. Wolfwalkers.

D. The Personal History of David Copperfield.

22. What can we learn about the Assistant?

A. It is about the busy working life of a boss.

B. The atmosphere of the company is delightful.

C. It focuses on working culture of the company.

D. The Devil Wears Prada is another name of this movie.

23. Where can you probably read this passage?

A. In a history textbook.

C. In a company website.

【答案】21.B 22.C 23.D

【解析】

12 / 22

关注北京高考在线官方微信:北京高考资讯(微信号:bigkzx), 获取更多试题资料及排名分析信息。

B. In a literature essay.

D. In an entertainment magazine.

【分析】本文为一篇应用文,介绍了 BBC 文化频道专家推荐的 2020 年最佳电影。

【21题详解】

推理判断题。根据文章 Wolfwalkers 中关键句"Robyn and her father have the job of clearing the wolves from a forest near Kilkenny, but when Robyn goes exploring, she finds that one of those wolves can transform into a human girl." (罗宾和她 的父亲的工作是清除基尔肯尼附近森林中的狼,但当罗宾去探险时,她发现其中一只狼可以变成一个人类女孩。) WWW. 可知, Wolfwalkers 是一部与冒险和奇幻有关的电影。故选 B 项。

【22题详解】

细节理解题。根据文章 The Assistant 中关键句"The film looks beyond one person to center on a wider company culture. There is a serious atmosphere throughout as we wait for the assistant to fight against her boss or accept that she is going to keep working for him."(这部电影将目光投向了个人以外的更广泛的公司文化。在我们等待这位助理与她的 老板对抗或接受她将继续为他工作的事实时,整个过程中都有一种严肃的气氛。)可知, The Assistant 这部电影侧 74.00 重于公司的工作文化。故选 C 项。

【23题详解】

推理判断题。根据文章第一段关键句"To see the 2020 best films recommended by experts on the BBC Culture, you may have unexpected findings."(看看 BBC 文化频道专家推荐的 2020 年最佳电影,你可能会有意想不到的发现。)可 知,本文<mark>是一</mark>篇关于电影推荐的文章,可能来自于一本娱乐杂志。故选 D 项。

B

Many people would be unhappy to see young children sitting next to them on a flight, but a man called Todd took it as an opportunity to give a hand to a helpless mom. Jessica spoke about what Todd had done to make her travels with her children much easier.

She was in a panic when she boarded the plane. Her 4-month-old Alexander was screaming due to a series of unexpected events. Her 3-year-old Caroline, who had been excited before boarding the plane, lost her courage and began screaming too. As Jessica tried to calm them down and help them get settled in, the man sitting next to them stopped in to help.

He reached for the baby and held him while Jessica fastened Caroline's seatbelt, got her iPad and started her movie. Once Caroline was settled and relatively calm, he also played games with her so that Jessica could feed Alexander. The kids were calm, but he didn't stop there. Throughout the flight, he engaged 3-year-old Caroline's best friend.

Much to Jessica's joy, the man was taking the same connecting flight, too. He helped them get off the plane and led them to the next gate, holding Caroline's hand. As if that wasn't enough, he changed his seat on the next flight so he could sit in their row to help them. He told Jessica his wife had had a similar experience when their two boys were young and that a stranger had done the same thing, which moved him to spread the kindness.

The heartwarming story serves as a reminder to show kindness toward panic parents with young babies. Children don't yet know how to handle their feelings so they cry and scream when they are confused or uncomfortable in a new place. By

offering a helping hand, we could not only help an overwhelmed parent but also make a child feel a little more comfortable. 24. Jessica got panicked while boarding the plane because ____

A. she couldn't find her passport

B. she was followed by a stranger

C. her children lost control of their emotions

D. her children were fighting with each other

- 25. What did Todd do to draw Caroline's attention away from her mom?
- A. Starting her movie.
- C. Fastening her seatbelt.

B. Feeding her snacks.

WWW.9aokZX.co

- D. Playing games with her.
- 26. What does the author want to convey in the last paragraph?
- A. Parents are always treated kindly at the airport.
- B. People should help parents with young children.
- C. Children cry in order to attract people's attention.
- D. Children refuse to learn to manage their emotions.
- 27. According to the passage, Todd can be best described as
- A. honest and funny
- C. selfless and determined

- B. brave and energetic
- D. patient and considerate

【答案】24.C 25.D 26.B 27. D

【解析】

【分析】本文为一篇夹叙夹议文,作者通过讲述 Todd 在飞机上帮助带着两个孩子的妈妈的故事告诉我们,我们应 该帮助那些带着小宝宝的惊慌失措的父母。

【24 题详解】

细节理解题。根据文章第二段关键句"She was in a panic when she boarded the plane. Her 4-month-old Alexander was screaming due to a series of unexpected events. Her 3-year-old Caroline, who had been excited before boarding the plane, lost her courage and began screaming too."(她登上飞机时惊慌失措。她 4 个月大 亚历山大因为一系列意想不到的事 情而尖叫。3岁的卡洛琳登机前一直很兴奋,但后来也失去了勇气,开始尖叫。)可知,杰西卡在登机时惊慌失措 是由于她的孩子们无法控制自己的情绪。故选 C 项。

【25 题详解】

细节理解题。根据文章第三段关键句"Once Caroline was settled and relatively calm, he also played games with her so that Jessica could feed Alexander."(卡洛琳一安顿下来,相对平静,他还和她玩游戏,这样杰西卡就可以喂亚历山大 了。)可知, Todd 与 Caroline 玩游戏, 使她的注意力从妈妈那里转移。故选 D 项。 NN.9

【26题详解】

推理判断题。根据文章最后一段关键句"The heartwarming story serves as a reminder to show kindness toward panic parents with young babies."(这个感人的故事提醒我们,要对那些带着小宝宝的惊慌失措的父母表现出善意。)及 "By offering a helping hand, we could not only help an overwhelmed parent but also make a child feel a little more comfortable."(通过伸出援助之手,我们不仅能帮助不知所措的父母,也能让孩子感到更舒服一点。)可推知,在 最后一段,作者想要表示,我们应该帮助父母照顾年幼的孩子。故选 B 项。

【27题详解】

推理判断题。根据文章第一段关键句"Many people would be unhappy to see young children sitting next to them on a flight, but a man called Todd took it as an opportunity to give a hand to a helpless mom."(很多人在飞机上看到小孩子坐 在自己身边会很不高兴,但是一个叫托德的人抓住这个机会,帮助了一位无助的母亲。)及第三段关键句"The kids were calm, but he didn't stop there. Throughout the flight, he engaged 3-year-old Caroline's best friend."(孩子们很冷静, 但他并没有就此打住。在整个飞行过程中,他成了3岁的卡洛琳最好的朋友。)并结合第四段关键句"As if that wasn't enough, he changed his seat on the next flight so he could sit in their row to help them."(似乎这还不够,他在下一

14 / 22

趟航班上换了座位,这样他就可以坐在他们那一排帮助他们。)可推知,Todd 是一个耐心且体贴的人。故选 D 项。

С

In mid-2019, an Indonesian design team submitted a plan to an international design competition for a new type of submarine (潜艇). It wasn't designed for military purposes or for exploring the ocean. The main purpose of this submarine was to create ice blocks to replace sea ice in the Polar Regions.

In the summer months of 2019, a massive heat wave shocked Europe and broke a number of high temperature records. As the hot air moved north over the Arctic, the ice sheet covering Greenland melted at an unexpected rate. Ice melt at the poles is normal in the summer months. Lost ice is often regained by refreezing in winter. But the fast melting rate could mean a permanent loss of polar ice, which would have global consequences.

Dealing with such a large-scale problem requires large-scale solutions. While many solutions look at reducing the greenhouse gases, few are aimed at repairing the effects of climate change. The ice-making submarine proposed to do just that.

The ice-making submarine's basic design involves forming a large hexagonal (六边形的) ice block of roughly 25 meters across and 5 meters thick. A large container in the submarine would be filled when submerged under water. Then the slow process of desalination (脱盐) and freezing would begin. After about a month, the submarine would discharge (卸下) the ice block and begin the process all over again. The overall vision would be to have multiple submarines working together, so that the hexagonal blocks could be pushed together to form a single large ice sheet.

The design was beautifully presented and won second place. However, the science behind the design came under criticism. One criticism was how the massive amounts of energy needed to desalinate and freeze the water would be provided. Another was that the amount of heat generated by the freezing process would result in a net warming effect. Additionally, the ice would be too thin to stay frozen for a significant amount of time. The designers couldn't sufficiently answer many of the scientific criticisms. Their inventive idea does, however, indicate the need for creative solutions in -gaokzx.con repairing the loss of polar ice.

28. The ice-making submarine was designed to _____

A. explore the ocean	B. achieve military purposes
C. record rates of melting polar ice	D. make up for the decrease of polar ice
20. The 4th near anoth is mainly about	

29. The 4th paragraph is mainly about _____

A. the limitation of the new design

B. the process of making ice blocks

C. the features of the ice-making submarines

D. the challenges that the designers encountered

30. What can we learn from the passage?

A. The design introduces a unique angle for dealing with climate crisis.

B. The designers are confident about the effectiveness of the submarine.

C. The lost ice can be regained by refreezing in spite of fast melting rate.

D. The ice-making submarine is one of the solutions to reduce greenhouse gases.

31. As for the design of ice-making submarine, the author is _____

A. doubtful B. disapproving 【答案】28. D 29. B 30. A 31. C A. doubtful C. supportive D. unconcerned 【解析】

【分析】本文为一篇说明文,介绍了一项用于修复气候变化影响的设计——制冰潜艇。

15 / 22

【28题详解】

推理判断题。根据文章第一段关键句"The main purpose of this submarine was to create ice blocks to replace sea ice in the Polar Regions."(这艘潜艇的主要目的是制造冰块来取代极地地区的海冰。)及第二段关键句"But the fast melting) rate could mean a permanent loss of polar ice, which would have global consequences."(但是, 快速的融化速度可能意味 着极地冰川的永久消失,这将产生全球性的后果。)可推知,制冰潜艇被设计用来制冰,从而弥补极地冰的减少。 WWW. 故选 D 项。

【29题详解】

主旨大意题。根据文章第四段关键句"The ice-making submarine's basic design involves forming a large hexagonal ice block of roughly 25 meters across and 5 meters thick. A large container in the submarine would be filled when submerged under water. Then the slow process of desalination and freezing would begin. After about a month, the submarine would discharge the ice block and begin the process all over again."(造冰潜艇的基本设计包括形成一个大约 25 米宽、5 米厚 的大型六边形冰块。当潜艇被淹没在水下时,潜艇内的一个大容器就会装满水。然后,海水淡化和冷冻的缓慢过程 就会开始。大约一个月后,潜艇会排出冰块,然后重新开始这一过程。)可知,第四段描述了制冰的过程。故选 B WW.9a 项。

【30 题详解】

细节理解题。根据文章第三段关键句"While many solutions look at reducing the greenhouse gases, few are aimed at repairing the effects of climate change. The ice-making submarine proposed to do just that."(虽然许多解决方案着眼于减 少温室气体,但很少有解决方案着眼于修复气候变化的影响。造冰潜艇就打算这么做。)可知,制冰潜艇的设计引 入了应对气候危机的独特角度。故选 A 项。

【31题详解】

推理判断题。根据文章最后一段关键句"The designers couldn't sufficiently answer many of the scientific criticisms. Their inventive idea does, however, indicate the need for creative solutions in repairing the loss of polar ice." (设计师们无法充 分回答许多科学上的批评。然而,他们的创造性想法确实表明,需要创造性的解决方案来修复极地冰川的消失。) NW.9a 可见,作者对于这项设计表示支持。故选C项。

D

When you buy food or other products at the store, you probably don't think much about the people who grew them or made them. That's normal, but many farmers and others involved in producing food and other goods have very hard lives. Farmers work hard to grow crops, but sometimes the weather is bad, and their fields don't produce much. Or sometimes the price of what people produce goes down, and they can't earn enough to support their families. In some industries, workers are not fairly paid to make products cheaper. The fair trade movement tries to solve these problems by taking care of the people whose work benefits consumers.

Fair trade is difficult to define because it includes multiple organizations in many countries. These organizations encourage distributors (分销商) to pay a specified (指定的) minimum price for products. This minimum is often higher than the market price, but it makes sure producers earn enough to make a living. Distributors also pay some additional money that goes to the community that produced the product. This money is spent to thrive the community. For example, they might build a school or dig a well, either of which benefits everyone who uses it.

To be labeled fair trade, products have to be made following certain high standards related to treating workers well and protecting the environment. This can be expensive, but the higher prices paid by purchasers cover the extra costs. These standards can vary from industry to industry to reflect the details of the various production processes.

What does this mean for you? Many fair-trade organizations offer certification for products made with fair-trade ingredients (成分). There are different levels of certification depending on what percentage of the ingredients are fair trade. Certain websites can help you find fair-trade products.

Buying fair-trade products when possible is important because it communicates that you want companies to be involved in fair trade. Businesses need to make money, so manufacturers (制造商) are more likely to use fair-trade ingredients if they know people will pay for them. It's also important for your own integrity. Buying fair trade ensures that you're not benefiting from someone else's suffering. If you want to help more, you can write to companies you buy from and ask them to use fairtrade ingredients. In short, fair trade is about helping people who help you through their labor.

32. The fair trade movement aims to _

A. guide farmers to produce more crops

B. help the people who make the products we use

C. tackle the problem of food shortage in rural area

D. encourage consumers to purchase more products

33. What does the underlined word "thrive" in Paragraph 2 mean?

A. Rebuild. B. Develop. C. Recover. D. Decorate.

34. In the fair trade movement, the consumers need to pay a higher price because

A. distributors are in charge of the market price

B. the products labeled fair trade are of higher quality

C. organizations in fair trade encourage them to do so

D. they need to pay for the expense to meet the high criteria

【答案】32.B 33.B 34.D

【解析】

【分析】这是一篇说明文。主要介绍了公平贸易运动试图通过照顾那些工作对消费者有利的人来解决这些问题 14.00 平贸易就是要帮助那些通过劳动帮助你的人。

【32题详解】

细节理解题。根据最后一段最后一句"In short, fair trade is about helping people who help you through their labor. (简而 言之,公平贸易就是要帮助那些通过劳动帮助你的人)"所以公平贸易运动的目的就是帮助那些生产我们使用的产 品的人。故选 B。

【33题详解】

词句猜测题。根据第二段最后一句"For example, they might build a school or dig a well, either of which benefits everyone who uses it. (例如,他们可能会建一所学校或挖一口井,其中任何一种都会让使用它的人受益)"可知,这 个例子是在解释这些钱被用在了社会发展上,是人类获益。故选 B。

【34题详解】

细节理解题。根据第三段前两句"To be labeled fair trade, products have to be made following certain high standards related to treating workers well and protecting the environment. This can be expensive, but the higher prices paid by purchasers cover the extra costs. (要想被贴上公平贸易的标签,产品必须按照与善待工人和保护环境有关的某些高标 准来生产。这可能会很贵,但买家支付的较高价格抵消了额外的成本)"可知,消费者支付较高的价格主要是因为 他们需要支付费用来满足高标准生产。故选 D。

第二节 (共5小题: 每小题2分, 共10分)

17 / 22

根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

As university doors opened in September for a new year, an estimated six million people across the world took to the streets in a historic week of climate action. The power of this youth-led campaign reflected the urgency for action on the environment. So what now? 35 Here are some ideas about how you can be sustainable as a student.

What you put on your plate matters: nearly a quarter of all greenhouse gases come from agriculture, and most of those are from meat and dairy. Meat and dairy consumption results in excessive (过度的) land use, industrial emissions, methane, water use and deforestation. <u>36</u> A meat-free diet has been recommended as the single-biggest way an individual can reduce their effect on the planet.

Forget fast fashion: keeping your clothes for as long as possible has much more than just monetary value. In the UK, clothing has the fourth-largest environmental effect after housing, transport and food. 37

For some freshers, this will be your first time living alone, which means doing your own washing, cooking and cleaning. 38 Wash your clothes at a lower temperature, and choose a bamboo toothbrush or more eco-friendly sanitary (卫生的) products. When shopping, see if there's a zero-waste shop nearby, where all products are free from plastic packaging. Just turn up with your own container. If you're planning a weekend away with new friends, try to travel by train or bus.

But campaigning is important too. University campuses can be the perfect place for this. If you don't know where and how to start, see if there are any societies at your university like Student Climate Network. Students using fossil fuels in 76 universities have now committed to it.

A. So recycle your clothes or mend them.

B. Meat consumption delays industrial development.

C. And clothing has a bigger impact on environment than food.

D. Cutting out meat is an easy way to reduce your carbon footprint.

E. There are simple ways you can change your habits to live more sustainably.

F. Individual actions matter as they provide an alternative to how we can live.

WWW.9aokzx.co G. For freshers starting a new chapter at university, deciding how to live your life is vital.

【答案】35.G 36.D 37.A 38.E 39.F

【解析】

【分析】这是一篇说明文。向大学新生介绍了几种可持续发展生活方式的建议。

【35 题详解】

根据上文"As university doors opened in September for a new year, an estimated six million people across the world took to the streets in a historic week of climate action. The power of this youth-led campaign reflected the urgency for action on the environment. So what now?(随着大学在9月迎来新的一年的开学,全球估计有600万人走上街头,参加了具有历史 意义的气候行动一周。这场由年轻人领导的运动的力量反映了对环境采取行动的紧迫性。那么现在呢?)"可知,介 绍完了一次年轻人领发哦的环保行动,指出年轻人采取环保行动的重要性。G项表示对于即将开启大学新篇章的新 生来说,决定如何生活至关重要, deciding how to live your life...呼应问句"What now?"。下文"Here are some ideas about how you can be sustainable as a student.(这里有一些关于作为一名学生如何可持续发展的建议)"也呼应了 how to live your life, freshers 指大学新生,下文多次提到这些建议是针对大学新生的。故选 G 项。

【36题详解】

根据上文"...nearly a quarter of all greenhouse gases come from agriculture, and most of those are from meat and dairy. Meat and dairy consumption results in excessive (过度的) land use, industrial emissions, methane, water use and deforestation.(...近四分之一的温室气体来自农业,其中大部分来自肉类和奶制品。肉类和奶制品的消费导致过度的 土地使用、工业排放、甲烷、水的使用和森林砍伐)可知,大量肉的消费是有害环境的,D项意为不吃肉是减少碳足 迹的简单方法, 契合上文, 并且呼应下文的"A meat-free diet has been recommended...(无肉饮食被推荐...)"。故选 D NNN. 项。

【37题详解】

根据上文"Forget fast fashion: keeping your clothes for as long as possible has much more than just monetary value. In the UK, clothing has the fourth-largest environmental effect after housing, transport and food.(把你的衣服保存得越久越好, 这不仅仅是金钱的价值。在英国,服装对环境的影响仅次于住房、交通和食物)"可知,服装生产过程也对环境影响 很大,应该建议大家回收循环使用或缝补旧衣服。故选 A 项。

【38题详解】

根据下文"Wash your clothes at a lower temperature, and choose a bamboo toothbrush or more eco-friendly sanitary (卫生 的 products. When shopping, see if there's a zero-waste shop nearby, where all products are free from plastic packaging. Just turn up with your own container. If you're planning a weekend away with new friends, try to travel by train or bus.(用较 低的温度洗衣服,选择竹牙刷或更环保的卫生用品。购物时,看看附近是否有零废物商店,在那里所有的产品都没 有塑料包装。带上你自己的集装箱就行了。如果你计划和新朋友度过一个周末,试着乘火车或公共汽车旅行)"介绍 了四种可持续发展的生活方式,E项意为有一些简单的方法可以改变你的习惯,让你的生活更可持续,启领下文。 故选 E 项。

【39题详解】

F项 Individual actions matter, as they provide an alternative to how we can live.意为个人行为很重要,因为它们为我们 生活提供了一种选择,承接上文,第二三四段介绍的都是个人的一些绿色生活方式。下文转折"But campaigning is important too. University campuses can be the perfect place for this.(但是环保运动也很重要。大学校园是这方面的绝佳 WWW.9 场所)"指的是集体性运动,与 individual 对应, F 项契合上下文。故选 F 项。

第三部分:书面表达(共两节,32分)

第一节(共4小题; 第40、41题各2分, 第42题3分, 第43题5分, 共12分)

阅读下面的短文和问题,根据短文内容,完成对该问题的回答。

Exercise plays a very important role in a healthy lifestyle. But you may not have time or money to go to a gym on a regular basis. The good news is that today's technology lets you access fitness classes from the comfort of your home.

A quick Internet search will turn up thousands of online fitness classes. These classes let you listen to instructions and watch trainers demonstrate how to do exercises. You can watch videos on your phone, computer or tablet and do the exercises right where you are. All you need is an Internet connection and a space large enough to move around in.

Online fitness classes take a wide variety of forms. Some focus on stretches and slow movements. Other classes involve fast aerobic activity, while others build muscle strength. Some require equipment such as weights, but others use only your body. This means that you can choose the class you like. And you can try a different one whenever you like.

Some virtual fitness classes require a membership fee, but some are completely free. Anyone can post a fitness video on the Internet. Not everyone knows what they are doing. So it is important to think about who is teaching the class. Try to find trainers who are certified by an organization with a good reputation.

I tried some virtual fitness classes several years ago. The reason was simple: convenience. I could do a fitness class at any time of day. I didn't need to travel to a gym and back, which saved me a lot of time. But being able to work out any time meant I kept putting it off. I'd do everything else first and then the day would be over. I'd never actually get around to exercising. Having to exercise at a definite time means I have to put it on my schedule. So for me, scheduled classes such as N.gao those at a gym are helpful.

40. What do people need to have virtual fitness classes?

41. What is the author's suggestion about choosing an instructor while having virtual fitness classes?

42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.

• The author thinks virtual fitness classes are of great convenience and save a lot of time, so he takes virtual fitness classes on a regular basis.

43. Do you think virtual fitness classes will become a trend for young people? Why or why not? (In about 40 words)

【答案】40. An Internet connection and a space large enough to move around in.

They only need an Internet connection and a space large enough to move around in.

41. The author's suggestion is trying to find trainers who are certified by an organization with a good reputation.

Trying to find teachers who are certified by an organization with a good reputation.

42. The author thinks virtual fitness classes are of great convenience and save a lot of time, so he takes virtual fitness classes on a regular basis.

According to the passage, the author thinks virtual fitness classes are of great convenience and can save a lot of time, but being able to work out at any time made him often putting off his virtual fitness classes. So he didn't take virtual fitness classes often. (So he often takes scheduled fitness classes at gyms.)

43. I think virtual fitness classes will become a trend for young people because they have many advantages. Not only can people save time and money but also they may choose from a wide variety of forms conveniently.

【解析】

【分析】本文为一篇夹叙夹议文,文章介绍了在线虚拟健身课程的好处,同时简述了作者参加虚拟健身课程的经历 vw.9a0 和想法。

【40 题详解】

考查细节理解。根据文章第二段关键句"You can watch videos on your phone, computer or tablet and do the exercises right where you are. All you need is an Internet connection and a space large enough to move around in. (你可以在手机 上、电脑或平板电脑上看视频,也可以就地做运动。你所需要的只是一个网络连接和一个足够大的移动空间。)" 可知,人们需要一个网络连接和一个足够大的移动空间来参加虚拟健身课程。故答案为 An Internet connection and a space large enough to move around in./ They only need an Internet connection and a space large enough to move around in. 【41 题详解】

考查细节理解。根据文章倒数第二段关键句"So it is important to think about who is teaching the class. Try to find trainers who are certified by an organization with a good reputation. (所以考虑谁来教这门课很重要。试着去找那些有良 好声誉的机构认证的培训师。)"可知,作者建议在参加虚拟健身课程时,应寻找有良好声誉的机构认证的培训 师。故答案为 The author's suggestion is trying to find trainers who are certified by an organization with a good reputation./ Trying to find teachers who are certified by an organization with a good reputation. 【42题详解】

考查细节理解。根据文章最后一段关键句"I tried some virtual fitness classes several years ago. The reason was simple? convenience. (几年前我试过一些虚拟健身课程。原因很简单: 方便。)"及"I didn't need to travel to a gym and back, which saved me a lot of time. (我不需要往返于健身房,这节省了我很多时间。)"可知,作者认为虚拟健身课程很方 便也能够节省时间; 再由"But being able to work out any time meant I kept putting it off.I'd do everything else first and then the day would be over. I'd never actually get around to exercising. (但是任何时候都能锻炼就意味着我一直在拖 延。我会先做其它的事,然后这一天就结束了。我从来没有真正抽出时间去锻炼。)"可知,作者认为任何时间都 能锻炼,就可以一直拖延,导致最后没有时间锻炼;再根据"So for me, scheduled classes such as those at a gym are helpful.(所以对我来说,像那些在健身房的课程是有帮助的。)"可知,作者经常在健身房参加预定的健身课程, 而不是有规律地参加在线课程。故答案为 so he takes virtual fitness classes on a regular basis. According to the passage, the author thinks virtual fitness classes are of great convenience and can save a lot of time, but being able to work out at any time made him often putting off his virtual fitness classes. So he didn't take virtual fitness classes often. (So he often takes scheduled fitness classes at gyms.)

【43 题详解】

考查推理判断。根据文章第三段关键句"Online fitness classes take a wide variety of forms. (在线健身课程的形式多种 多样。)"及第四段关键句"Some virtual fitness classes require a membership fee, but some are completely free. (一些虚 拟健身课程需要缴纳会员费,但也有一些是完全免费的。)"再结合最后一段关键句"The reason was simple: convenience. (原因很简单:方便。)"及"I didn't need to travel to a gym and back, which saved me a lot of time. (我不需 要往返于健身房,这节省了我很多时间。)"可知,在未来,在线虚拟健身课程会在年轻人中成为一种趋势,因为 它有很多好处,比如,它便宜甚至免费,形式多种多样,且方便,节省时间。故答案为 I think virtual fitness classes will become a trend for young people because they have many advantages. Not only can people save time and money but also they may choose from a wide variety of forms conveniently.

第二节 (20分))

44. 假设你是红星中学高三学生李华。你的英国朋友 Jim 得知你校上周开展了"年度体育节"(Annual Sports Festival)活 www.gao 动,来信询问有关情况。请你用英文给他写一封电子邮件介绍此次活动,内容包括:

- 1. 活动目的和意义:
- 2. 具体活动内容;
- 3. 个人感受。

注意:

1. 词数 100 左右;

2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。

Dear Jim.

Yours,

Li Hua

【答案】One possible version:

Dear Jim,

How are you doing lately? I am writing to tell you something about our "Annual Sports Festival", which was intended to build up our bodies and welcome the coming Winter Olympic Games.

There were many events for us to attend, including ball games, long-distance running and roller skating. We even invited a former Olympic champion to share his stories. Besides, my classmates and I chose to participate in group rope skipping. To our delight, we won the first prize!

Personally, I benefited a lot from the Festival because it helped us strengthen our bodies and form a good teamwork spirit at the same time.

Do you have similar events in your school? I'm looking forward to hearing from you.

Yours,

Li Hua

【解析】

【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英国朋友 Jim 写信,告知对方学校上周开展的"年度体育节"活动,包括活动目的、意义、具体的活动内容和个人感受。

【详解】1.词汇积累

最近: lately→recently

许多: many→a large number of

帮助: help→aid

期待: look forward to→expect

2.句式拓展

简单句变复合句

原句: There were many events for us to attend, including ball games, long-distance running, and roller skating.

拓展句: There were many events for us to attend, which include ball games, long-distance running and roller skating.

【点睛】【高分句型1】I am writing to tell you something about our "Annual Sports Festival", which was intended to

build up our bodies and welcome the coming Winter Olympic Games. (运用了 which 引导的非限制性定语从句)

【高分句型 2】Personally, I benefited a lot from the Festival because it helped us strengthen our bodies and form a good teamwork spirit at the same time. (运用了 because 引导的原因状语从句)





关于我们

北京高考在线创办于 2014 年, 隶属于北京太星网络科技有限公司, 是北京地区极具影响力的中学升学服务平台。主营业务涵盖:北京新高考、高中生涯规划、志愿填报、强基计划、综合评价招生和学科竞赛等。

北京高考在线旗下拥有网站门户、微信公众平台等全媒体矩阵生态平台。平台活跃用户 40W+,网站年度流量数千万量级。用户群体立足于北京,辐射全国 31 省市。

北京高考在线平台一直秉承"精益求精、专业严谨"的建设理念,不断探索"K12 教育+互联网+大数据"的运营模式,尝试基于大数据理论为广大中学和家长提供新鲜的高 考资讯、专业的高考政策解读、科学的升学规划等,为广大高校、中学和教科研单位提供"衔 接和桥梁纽带"作用。

平台自创办以来,为众多重点大学发现和推荐优秀生源,和北京近百所中学达成合作关系,累计举办线上线下升学公益讲座数百场,帮助数十万考生顺利通过考入理想大学,在家长、考生、中学和社会各界具有广泛的口碑影响力

未来,北京高考在线平台将立足于北京新高考改革,基于对北京高考政策研究及北京高 校资源优势,更好的服务全国高中家长和学生。

