2022-2023 学年高考前适应性训练考试

高三英语 参考答案

WWW.9kaozx.co

第一部分 听力

1-5 ABBCC 6-10 ACCAC 11-15 BBAAC 16-20 ABCAB

Text 1

M: Could you tell me how much the phone costs?

W: Around \$800. This is the latest model, and it's very popular with white collars.

M: Do you offer any discount? If not, could you introduce me something cheaper?

Text 2

W: What about going to the airport by bus? I want to have a good look at the city before leaving.

M: I don't think that's a good idea. We don't have much time.

W: Then what about taking a taxi?

M: No. Remember, we still have a cheap and fast choice. We can take the subway.

Text 3

W: Excuse me, would it be possible to get a table for three now?

M: I'm afraid all of our tables are filled right now, ma'am. It should be 20 to 30 minutes before a table is available.

If you like, you can sit at the front and look at the menu while you're waiting.

Text 4

M: Could you please open the window? It's a little hot in here.

W: Do you mind if I turn on the air conditioner instead? It's a busy street so I'm afraid it would be noisy outside. www.9ka0

M: Not at all. That would be great.

Text 5

W: Have you heard of Fly Zoo Hotel in Hangzhou?

M: Yes. It is Alibaba's first "future hotel". No people work there but robots. I expect to stay there one day.

Text 6

- M: Hi, Maria. It's John. Sorry to call you so early. Can you give me a ride to work this morning? My car broke down late last night, and it's being fixed in the repair shop.
- W: I'd be delighted to, but I have to go to work early to prepare for an important meeting. Do you mind leaving 30 minutes earlier than usual?

M: Not at all! I will be ready to be picked up in 10 minutes, that's 7:30.

W: You can make that 20. I need some time to get dressed before going out.

Text 7

W: Well, how was your honeymoon, Jack?

高三英语 第1页

M: It was fantastic! We had such a good time in Florida. But it was their high season, so we spent hours queuing.

W: Was the weather fine there?

- M: Yes. Florida had great weather while we were there. By the way, you look sunburnt. Where have you traveled?
- W: Well, my husband was busy with his work. My friends and I just got back from Queenstown, New Zealand.
- M: Wow! Queens town has some of the best beaches in the world, doesn't it?
- W: Yes, we are lucky. My friend's father owned a resort there. We visited the place free. The scenery there attracts us. By the way, I bought a gift for you there. Here you are.
- M: Oh, thank you so much. Did you take diving classes while you were there?

W: Yes.

- M: Diving must be very interesting. Did you take any pictures?
- W: Yeah. I've also got quite a few pictures of all different kinds of fishes. I'll show them to you.

Text 8

- M: Teresa, it's break time and what are you busy doing?
- W: I've been trying to solve this physics problem.
- M: We have to turn it in before Friday. It's only Monday today. Why not get some after-school tutoring?
- W: Good idea! I guess I will go to sign up for the Wednesday session tomorrow. I'll be free that day.
- M: OK. Since your problem has been solved, could you give me a hand? I need to build a new doll house for my sister Nancy. I put away her doll house from her room. Accidentally I dropped it on the ground and it was broken into pieces.
- W: Oh, it's terrible! But I have never built anything before. Mr. Brown used to be a carpenter. You can ask if he www.9ka0 could help you. Why don't you give him a call?
- M: You are right. With Mr. Brown's help, I can finish it in no time.

Text 9

- W: Michael, who is the old man in the picture?
- M: It's my grandfather. He took it while he was still working at the construction field.
- W: So has he retired from the construction field?
- M: Yes. He's sixty-one years old now, and he retired six years ago. But he had trouble deciding if he should retire at first.

W: Why?

- M: Because he felt he was still strong. Besides, he really loved working. He feared his retired life would be too boring.
- W: Then why did he decide to retire in the end?
- M: He made the decision after he ran into a younger man who was his former workmate. The young man had a

高三英语 第2页

wife and three children and was finding it difficult to make ends meet since he hadn't worked for some time. So the next morning, my grandfather went to the Union Office and handed in his retirement paperwork. As for WWW.9 his replacement, he gave them the name of the young man.

- W: Your grandfather was really awesome. So what does he do now?
- M: He is still busy taking courses to learn new things. He learned swimming last year. And now he's attending a painting class.

Text 10

W: Now the last news of this hour. A female dolphin washed up on Florida's Fort Myers Beach on Tuesday, according to local news station WFLA. Rescue workers had tried to save the young animal, but she was in such poor health that wildlife officials decided to kill her in a painless way. On Friday, photos of the dolphin's stomach contents were posted on the Internet, showing she had eaten two plastic bags along with a piece of a balloon. While officials noted the stomach contents were an important finding, they said that it was as yet unclear what exactly caused the dolphin's illness. Even so, the post said that the presence of the bags and balloon shows the need to reduce single-use plastic. Reports of sea animals found with plastic in their stomachs are becoming common. In March, 2019, a pregnant whale washed up dead off the coast of Italy with 49 pounds of plastic in her stomach. The same month, a beached whale found dead on the shores of the Philippines had 88 pounds of plastic in its stomach, including many plastic bags. Thank you for your listening. What comes next is Health Time.

第二部分 阅读理解

第一节

A

【语篇导读】本文为应用文。介绍了四种不同类型的社会工作者及他们的工作内容。

- kaozx.co 21. C【解析】细节理解题。由 School social workers. 部分 These social workers create strategies to help students' academic performance and social development with teachers and parents.可知答案。故选 C。
- 22. D【解析】细节理解题。由 Mental health and substance abuse social workers. 部分 These social workers assist patients who have mental illnesses or addictions.可知答案。故选 D。
- 23.A【解析】写作意图题。介绍了四种不同类型的社会工作者及他们的工作内容。其目的是介绍。 故洗 A。

В

【语篇导读】本文为记叙文。讲述了作者在母亲去世后,情绪低落时受到好心人帮助的故事。

- 24. C【解析】推理判断题。由文章第一段 For the last 5 years of her life, my most common memory was of her leaned over an outdoor trash can, trying to get enough air. 可知作者对她母亲最后的记忆是:呼吸困难,尽 力喘气。故选 C。
- 25. D【解析】细节理解题。由文章第二段 I was just at tech week for the show Fefu and Her Friends. My officemate and fellow director Sarah Jane Hardy took over the production and saw it safely through.可知

高三英语 第3页

Sarah Jane Hardy 帮助作者完成了 Fefu and Her Friends 这部作品。故选 D。

- 26. B【解析】细节理解题。由文章最后一段 I think before this time I would have prized intelligence or education as the highest trait (特点) in a person, but afterwards, I've felt that kindness defines people most. 可知作者认 为善良是决定一个人最重要的因素。故选 B。
- 27. D【解析】标题归纳题。本文为记叙文。讲述了作者在母亲去世后,情绪低落时受到好心人帮助的故事。 故选 D。

С

【语篇导读】本文是说明文。讲述了 NASA 正在研发的一款新的宇航服 EEMU。

- 28. B【解析】主旨大意题。由文章第一段的内容 A brand-new spacesuit is developing. Called the Exploration Extravehicular Mobility Unit (EEMU), the spacesuit protects astronauts from the tough environment of the lunar surface, which is quite different from that astronauts have been exploring for the past few decades in low Earth orbit.可知文章开头的问题是为了引出话题。故选 B。
- 29. B【解析】观点态度题。由文章第二段 Progress on the suit has been overshadowed (使不快乐). "The EEMU represents the first new spacesuit that NASA has developed in over 40 years," George Nield said. "So far, it looks like things are pretty on schedule."等字眼可知 George Nield 对 EEMU 的进度是不满意的。故选 B。
- 30. A【解析】词义猜测题。由文章第三段 Nield outlined the agency's plan to build five EEMU suits in the initial(最初的) group.可知最初会做出五套这款宇航服用于测试,第四段...NASA has now completed the first prototype of that undergarment, 说第一个样品已完成, 据此推测划线词是样品的意思。故选 A。
- 31. C【解析】细节理解题。由文章最后一段 Meanwhile, NASA got a sense of how the new suit will perform or the moon by testing the design underwater.可知科学家是在水下完成测试,从而得知这款字航服的表现的。 ww.gkao 故选 C。

D

【语篇导读】本文是说明文。文章介绍了植物后代会受到其父母所经历的环境条件的影响。

32. C【解析】主旨大意题。文章主要介绍了植物后代会受到其父母所经历的环境条件的影响。故选 C。

- 33. B【解析】细节理解题。由文章第二段 We conducted a two-phase experiment with five genotypes (基因型) of a clonal plant. 可知本文的研究人员是通过做实验来得出结论的。故选 B。
- 34. D【解析】推理判断题。由文章第三段 When grown under environmental light condition and in soil from environmental parents, offspring produced by environmental parents grew larger than offspring produced by shaded parents when the parents were treated with water. This difference was smaller when the parents were treated with 5-azaC 和 The growth difference was also observed when the offspring were grown under shaded condition and in soil from shaded parents. However, this difference was greater when the parents were treated with 5-azaC,可知在不同条件下父母接受 5-azaC 导致子辈差距变化是不一样的。故选 D。

35. B【解析】文章出处题。本文是说明文。文章介绍了植物后代会受到其父母所经历的环境条件的影响。

高三英语 第4页

最有可能出现在杂志上。故选 B。

第二节

【语篇导读】本文是说明文。讲述了良好的人际关系和情感状态有益健康以及如何保持良好的情感状态。

36.G【解析】考查上下文语境。承接上句,说明心理健康与身体健康的关系。G项符合语境。故选G。

- 37.A【解析】考查上下文语境。一些人感受不到变化的原因是他们生活富足有保障。A项符合语境。故选 A_°
- 38. E【解析】考查上下文语境。本段是年轻人和老年人对待生活的不同态度的对比。E项符合语境。故选 E。
- 39. F【解析】考查上下文语境。心情完全放松,没有任何压力也给老年人带来一些不好的影响。F项符合语 境。故选 F。
- 40.B【解析】考查上下文语境。通读全段可知本段讲述如何在心情放松和保持适当的压力之间保持平衡。B 项符合语境。故选 B。

第三部分

第一节 41-45 ABCDA 46-50 BCDAB 51-55 ACBCD

【语篇导读】本文为一篇记叙文。Fiona Famous 和每个人都是朋友以致于她几乎没有时间和任何一位朋友 待太长时间,国家友谊日的经历给了她当头一棒,事后 Fiona Famous 和母亲的谈话让她理解了友谊的真正 含义。

- 41. A【解析】考查副词。由上文 She got on well with everyone and was so busy...可知 Fiona Famous 很忙, Ka07X.C0 乎没有时间和任何一位朋友待太长时间。故选 A。
- 42. B【解析】考查动词。由下文可知在国家友谊日一切都变了。故选 B。
- 43. C【解析】考查名词。由下文 When all the presents had been...可知这里孩子们是制作礼物。故选 C。
- 44. D【解析】考查动词。由上文...to give to their three best friends.可知孩子们制作礼物是要分享给好朋友 的。故选 D。
- 45. A【解析】考查动词。句意:礼物分享完后,Fiona 是唯一没有收到一个礼物的人。故选 A。
- 46. B【解析】考查形容词。是唯一没有收到一个礼物的人让 Fiona 感到很糟糕。故选 B。
- 47. C【解析】考查动词。没有人把 Fiona 当作是他/她最好的朋友, see sb. as 视某人为......。故选 C。
- 48. D【解析】考查动词。由上文 She felt 46 and cried.可知 Fiona 在哭泣,所以大家来安慰她。故选 D。
- 49. A【解析】考查动词。Fiona 回到家问妈妈在哪里才能找到真正的朋友。故选 A。
- 50. B【解析】考查名词。妈妈告诉 Fiona,真正的朋友是需要时间和感情的。故选 B。
- 51. A【解析】考查名词。由下文 There isn't enough time. 可知 Fiona 谈论的是时间。故选 A。
- 52. C【解析】考查形容词。和每个人都成为好朋友是不可能的,因为我们的时间不允许。故选 C。

高三英语 第5页

53. B【解析】考查动词。听到妈妈的解释, Fiona 意识到了自己以前的错误想法和行为。故选 B

- 54. C【解析】考查形容词。由上文...You must be available in good and bad times."可知,作为好朋友,你要 在朋友需要时出现,理解他们正在经历什么并且支持他们。故选 C。
- 55. D【解析】考查动词短语。作为好朋友,你要在朋友需要时出现,理解他们正在经历什么并且支持他
 - 们。故选 D。公众号:网课来了

第二节

【语篇导读】本文为说明文。介绍了中国的天文一号成功完成既定探索火星的任务。

56. successfully【解析】考查副词。副词修饰动词 accomplished。故用 successfully。

- 57. the【解析】考查定冠词。这里 the entire planet 指整个火星。故用 the。
- 58. named【解析】考查非谓语。本句谓语动词为 was launched, name 为非谓语且与句子主语 Tianwen 1 之 间为动宾关系。故用 named。

59. in【解析】考查介词。在某月用介词 in。故用 in。

- 60. has been【解析】考查主谓一致和时态。the Zhurong Mars rover 为单数主语, since 为现在完成时态的标 志。故用 has been。
- 61. when【解析】考查从句引导词。本句是定语从句,先行词为 December,先行词在从句中作时间状语。 故用 when。

62. began【解析】考查动词时态。May 15, 2021 是过去时间。故用 began。

63. images【解析】考查名词单复数。many 修饰可数名词复数。故用 images。

64. scientific【解析】考查形容词。形容词修饰名词 instruments。故用 scientific。

65. understanding【解析】考查名词。数据被送到了科学家那里并帮助加深对火星的了解,此处'了解'应为名 WWW-9kao

词。故用 understanding。

第四部分

第一节 应用文写作

Dear Mike.

How is everything going? I am happy that you are going to study in China. You asked me about how to get along with your Chinese host family.

In fact, Chinese are friendly and easy-going, so you don't have to worry. I am sure you will be familiar with your host family members soon. Besides, Chinese are helpful. We are always ready to offer help. So don't hesitate to ask for help whenever you are in trouble. As for Chinese holiday traditions, you'd better search for some knowledge on the Internet before your arrival.

Hoping you'll have an unforgettable and enjoyable learning experience here in China.

Yours,

Li Hua

高三英语 第6页

第二节 读后续写

Dad signed to me to follow him. As we neared the back door, I saw my mom holding a handsome black dog with deep brown eyes. I was frozen like an ice cube. Then I ran to my dad, jumped in his arms and kissed him. My mom approached us and wrapped her loving arms around us, joining in our happy tears of joy. I had never been so happy in all my 9 years as I was at that moment. The dog named Sam was my only gift that year. But I got the best gift.

The memory of that Christmas stayed with me all these years. My best friend Sam lived to the old age of 16. I never had children. I am old and weak now and losing my eyesight, but I still have such precious memories of past Christmas with my family. I sit in my rocker on cold winter nights during the holiday seasons and picture my childhood home with its charming Christmas tree, old chimney and letters written to Santa.

高三英语 第7页

WWW.9kaoz

进入北京高考在线网站: http://www.gaokzx.com/ 获取更多高考资讯及各类测试试题答案!

WWW.9kaoz



关于我们

北京高考在线创办于 2014 年, 隶属于北京太星网络科技有限公司, 是北京地区极具影响力的中学升学服务平台。主营业务涵盖:北京新高考、高中生涯规划、志愿填报、强基计划、综合评价招生和学科竞赛等。

北京高考在线旗下拥有网站门户、微信公众平台等全媒体矩阵生态平台。平台活跃用户 40W+,网站年度流量数千万量级。用户群体立足于北京,辐射全国 31 省市。

北京高考在线平台一直秉承"精益求精、专业严谨"的建设理念,不断探索"K12 教育+互联网+大数据"的运营模式,尝试基于大数据理论为广大中学和家长提供新鲜的高 考资讯、专业的高考政策解读、科学的升学规划等,为广大高校、中学和教科研单位提供"衔 接和桥梁纽带"作用。

平台自创办以来,为众多重点大学发现和推荐优秀生源,和北京近百所中学达成合作关系,累计举办线上线下升学公益讲座数百场,帮助数十万考生顺利通过考入理想大学,在家长、考生、中学和社会各界具有广泛的口碑影响力

未来,北京高考在线平台将立足于北京新高考改革,基于对北京高考政策研究及北京高 校资源优势,更好的服务全国高中家长和学生。

