2023 北京房山高一(上)期末 英 语

第一部分 知识运用(共两节,满分 30 分)

第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选 项,并在

答题卡上将该项涂黑。			1.N.9°			
Carter Evans, a 16-year-old boy, was camping in a tent with friends in a parking area near Pascagoula River in						
July when a car with three teenage girls inside fell off a boat ramp (匝道) and into the river, then sank. The driver						
had blindly <u>1</u> wr	ong directions from her GPS.					
It was around 2:30 a.i	m. when Evans and his friends	s got to the river's edge. In the	e darkness, they could			
make out the g	irls clinging (抱紧) to the roo	f, the only part of the car still	above water. But they could			
hear3						
Evans took off his shi	irt and shoes, threw his phone	down and dived into the water	er, a river he knew crocodiles			
called home. He helped the	e first girl he saw and, keeping	g her head above water, led he	er to the4			
Just then, Garry Merc	er, a police officer, arrived. H	e5 into the river to	help another of the girls. But			
halfway back to shore, she	was too 6 and went	t underwater, pulling Mercer	down with her. Evans jumped			
back in the7 and	l helped them until they could	stand.				
There was still one gi	rl, Cora Watson, in the water.	She was 8 to stay a	bove water.			
"I just knew my last _	9 was coming," Wat	son said. "I thought I was slo	wly losing myself." She began			
to go under. Then, Evans g	rabbed her.					
Evans was taken to the	e hospital. The three girls are	alive because Evans risked h	isto save			
them.						
1. A. followed	B. studied	C. seen	D. kept			
2. A. finally	B. clearly	C. certainly	D. hardly D. quarrelling D. park			
3. A. fighting	B. shouting	C. swimming	D. quarrelling			
4. A. riverbank	B. car	C. tent	D. park			
5. A. walked	B. fell	C. dived	D. sank			
6. A. excited	B. surprised	C. scared	D. disappointed			
7. A. sand	B. crowd	C. darkness	D. water			
8. A. waiting	B. struggling	C. considering	D. lying			
9. A. challenge	B. choice	C. breath	D. dream			
10. A. health	B. life	C. job	D. fortune			
第二节 语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分, 共 15 分)						
A 阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处						
用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指定区域作答。						
As a nature photographer, I enjoy working outside in the wild. Last summer in Yellowstone National Park, I						
followed a path that took me through a dark forestI was photographing an eagle, I suddenly found						
that four 12 (meter) away from me was a bear. It 13 (look) back at me. A second later, the bear						
14 (turn) and ran into the forest. Somehow, I forced my finger to press the button and took the picture of						

B

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指定区域作答。

The Longji Rice Terraces cover tall mountains in Guangxi. They ______15____ (build) by local people a long time ago. The terraces increased the areas in which people grew rice. The flat terraces can catch the rainwater and prevent the soil from being washed away. With hundreds of waterways ______16____ connect with each other, rainwater moves down the mountains and into the terraces. These terraces also provide a perfect environment for birds and fish. Today, the Longji Rice Terraces attract thousands of visitors who come _____17___ (admire) this great wonder.

C

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指定区域作答。

The preparations for the dinner of the Spring Festival are hard work. I don't think it's worth the effort of spending much time _____18___ (prepare) for a single meal and cleaning up the mess after it's over. Eating out is a good choice. We still have the dinner _____19___ the same people. The occasion is more enjoyable without all that tiring cooking, and the dishes taste _____20___ (good)! In my opinion, the love between the family members sitting around the table together remains the same.

第二部分 阅读理解(共两节,满分38分)

第一节(共 14 小题;每小题 2 分,满分 28 分)

阅读下列短文,从每题所给的 $A \times B \times C \times D$ 四个选项中,选出最佳选项,并在答题 卡上将该项涂黑。

A

China Daily Website and China Daily App are calling for submissions (提交) of photos and videos from the National Day until Dec. 20, 2022. But all the online entries must be received by 11:59 pm on December 15, 2022. Entries will not be returned.

Organizations and individuals, both in China and around the world, are welcome to share with us works showing the beautiful country of China.

WHAT WE ARE LOOKING FOR

Photos or short videos with four major themes: Sceneries of China, Cityscapes in China, Customs unique to China, Cultural heritage of China.

Languages in either English or Chinese are preferred.

WHAT YOU CAN GET

Among prizes to be given to the individual winners, we offer a top prize of up to 10,000 yuan. Winning organizations will receive prize and certificates for their contribution. Some of the best works have a chance to appear on the China Daily Website, *dbc.chinaservicesinfo.com*, and China Daily App (with 37 million users).

HOW TO PARTICIPATE

1. PHOTO:

No more than 10 photos, 5MB maximum for each; with a caption (文字说明) of up to 200 words; format in JPG or PNG.

2. VIDEO:

Format: MP4 or MOV

Dimension: horizontal: 16:9, vertical: 9:16 Size: 1GB maximum, less than 4 minutes

Caption: 200-500 English or Chinese words to give a brief introduction

HOW TO SUBMIT

Step 1: Fill in the application form and offer the information on the participants' name nationality, mobile phone number and email address.

Step 2: Upload your works and make a brief introduction on your works.

Step 3: Last of all, when you get the form filled in and works uploaded, you click the SUBMIT button and we will be able to receive your excellent works.

CONTACT US: liyang1@chinadaily.com.cn lvfu@chinadaily.com.cn

- 21. When should participants hand in their works online?
- A. Before October 1, 2022.
- B. After December, 20, 2022.
- C. From October 1 to December 15, 2022.
- D. From October 1 to December 20, 2022.
- 22. What can we learn about the activity?
- A. Only individuals can take part in the activity.
- B. Each winning work can find its way onto the website.
- C. We can hand in as many works as we like in the activity.
- D. Our personal information is needed before our submission.
- 23. The passage is probably taken from a . .

A. news report	B. formal notice	C. personal letter	D. research pape
----------------	------------------	--------------------	------------------

B

I opened my eyes and started to stretch, wishing it was just a dream, but of course it wasn't! I was extremely tired from staying up late the night before because I was so anxious for the big day. I dragged myself out of my bed to do my normal routine. As I was brushing my teeth, I looked up at the mirror and it hit me that I was about to graduate from high school. This was the first time that I'd been so happy and extremely sad at the same time and the only thing running through my mind was that this was really happening.

All I had was English that day because my other teachers let us have a free day to catch up on late homework or just hang out with our friends. After suffering through eight hours of boring classes, it was time to get ready for graduation night. As my friends and I were getting our caps and gowns on, my favorite teacher Ms. Sue walked up and said to me, "Congratulations to you, Lily!" She gave me a special book. I looked down at it and it said, "The places you'll go!" I read it right before I headed up to gym for practice.

I never knew a book could give me such inspiration. I just kept on thinking to myself that this was finally it! I was so happy that it was time to move on to a new chapter in my life. As everyone was taking their seats, I felt like I was sitting on pins and needles, I was so nervous. Once and for all it was time they called out my name. I started walking up those stairs and it felt like the whole entire world was behind me. All I could see was a beautiful future

ahead. This opened up many possibilities for me, like going to college, moving out on my own, and paying bills. I've never felt so proud of myself and the person I've become. This experience has made me become a better JWW. 9aokzx. com person.

- 24. What was the main cause for Lily's anxiety?
- A. Her bad dream.

B. Her normal routine.

C. Her graduation day.

D. Her extreme tiredness.

- 25. How did Lily feel during the last day's classes?
- A. Angry.
- B. Uninterested.
- C. Confident.

D. Thankful.

- 26. Ms. Sue's gift made Lily
- A. decide to get prepared for the ceremony
- B. learn about the harm of too many wishes
- C. taste the sweetness of a good relationship
- D. begin to think about fighting for her future
- 27. What can we learn from this passage?
- A. Every book must be chewed carefully to get out its nice juice.
- B. Something very magical can happen after reading a good book.
- C. Reading books removes sorrows from someone's breaking heart.
- D. When you read a book for a second time, you meet an old friend.

Saihanba is a green miracle passed on from generation to generation.

The Saihanba Forest Farm is the world's largest manmade forest, a 750-square-kilometer barrier (屏障), 300 kilometers north of Beijing, planted to save the Chinese capital from desertification (the gradual change of habitable land into desert, which is usually caused by climate change or by destructive use of the land).

Today, overlooking the sea of green, it would be hard to imagine that a half century ago, the area was wasteland.

The big change began 59 years ago with the effort of a group of foresters and engineers who were determined to turn the area into a forest. In 1962, the Ministry of Forestry Saihanba Mechanical Forest Farm was formally established. Some 369 young people from different parts of the country went all the way north to Saihanba.

Food and shelter was in short supply, so the group grew their own potatoes and corn and set up simple shelters and tents, sometimes using only brunches and straw that gave little shelter from the freezing wind.

In the beginning, planting trees on the very cold highland was an impossible task due to the high winds. Over 90 percent of the young seedlings planted in the first two years died and the forest farm was nearly shut down. After trying different ways of planting trees, the survival rate of the newly planted young trees topped 90 percent in 1964.

Planting trees is not enough. Carefully protecting the woods and managing well the whole forest farm is even harder. That is what later generations will do.

During fire prevention periods in spring and autumn, they check the vast expanse of forest every 15 minutes during the day, and once an hour at night.

Now as third-generation tree planters in Saihanba, they need to solve even more difficult problems in the never-ending effort of planting more trees. Since there is much less flat land left for planting trees, they have to work on the rocky mountain slopes (斜坡) where the topsoil is only 10 centimeters thick. But before giving the young trees a home, they need to dig holes about 40 centimeters deep.

Three generations of hard work have turned Saihanba from a nascent (新生的) stand of trees into a million D. giving examples acres of forest, from a desert into an oasis.

28.	The author	showed th	ne difficulty	of planting tre	ees in Saihanba	by .

- A. telling stories
- B. showing causes
- C. listing numbers
 - www.ga
- 29. From the passage we know that Saihanba Forest Farm
- A. was changed by 369 engineers
- B. used to be a 750-square-kilometer farm
- C. provided good living conditions for people there
- D. was turned into the world's largest manmade forest
- 30. The passage is mainly about
- A. how people created a green miracle
- B. why it was hard to manage the forest well
- C. what people did to deal with climate change
- D. what measures were taken to protect the capital

D

There has recently been a lot of arguments about homework. As a teacher, I strongly believe in the benefits of quality homework. Besides preparing students for university life, it teaches important life skills that will benefit students for the rest of their lives.

Some people argue that homework is causing stress and depression to rise in children. But to blame homework for these health problems is wrong. Social pressures cause more stress for teenagers than homework. If people are really concerned about the health of students, they would spend more time solving the problems that cause pressure in schools rather than complaining about homework.

In addition, those who are opposed to homework believe that students end up hating the time spent instead of enjoying learning. However, the problem is the type of homework being assigned (布置). It is the quality not quantity (数量) of homework that will improve students' learning and their enjoyment. Repetitive worksheets where students memorize historical dates and names or solve math problems over and over again are less beneficial than more creative project-based homework.

Primary students will eventually be in middle and high school where homework will be assigned. If they have no preparation in primary schools, they will have the stress of suddenly trying to adjust to life with homework later. The important thing is to assign just enough homework to help students learn.

In fact, homework allows parents to be aware of what their child is doing at school and how well their academic and thinking skills are developing. If they notice that their child is taking an unreasonable amount of time completing their homework, parents can call the teacher's attention to the problem.

Finally, homework helps to teach students important study and life skills that will set them up for future success. They learn how to manage their time so that they can finish their homework and other activities. At times, they might struggle to complete the homework, but by working through it, they learn not to give up. These are skills that will not only benefit them in their academic life but in their adult lives as well.

We should recognize quality homework can help to show children the connection between what they are learning in school and how it can be applied outside of schools, and it should allow the students to have fun while

doing it. Learning should not only be contained within a classroom; it should be extended to all areas of our lives.	
31. According to the passage, quality homework can	X
A. only be assigned at high school	
B cause pressures to rise in teenagers	0
B cause pressures to rise in teenagers C. have influence on students in many ways D. draw parents' attention to the problems it brings 32. What's the author's attitude towards homework in primary school?	
D. draw parents' attention to the problems it brings	
32. What's the author's attitude towards homework in primary school?	
A. Supportive. B. Critical. C. Doubtful. D. Unconcerned.	
33. What does the underlined expression "opposed to" in Paragraph 3 mean?	
A. Against. B. Worried about. C. Tired of. D. Favor.	
34. Which would be the best title for the passage?	
A. Pressures Caused by Homework	
B. The Benefits of Quality Homework	
C. Quality and Quantity of Homework	
D. Different Opinions about Homework	
第二节(共 5 小题;每小题 2 分,共 10 分) 根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡 上将该环涂黑。选项中有两项为多余选项。 Friendships can be equally demanding and rewarding, whether you've been friends for a long time or have just	
started communicating with one another. <u>35</u>	
You can text each other frequently. Texting is a great way to keep up with each other's daily events and	
routines. Although you may be apart from one another, texting is a great way to get immediate access to each	
other's lives36 You can share a picture or selfie from time to time to make others know more about you	ır
recent life.	
You can mail each other handwritten letters. Sending handwritten letters is a great way to keep connected whi	le
also adding a personal and thoughtful touch. Taking the time to write a letter shows your appreciation for the	
relationship. 37 Or, you can just send them a surprise letter out of the blue!	
There are many activities that can be mutually enjoyed even though you are not in the same	
location. Doing things together will help maintain a bond and can also be a form of quality time39	
Besides, you can start reading a book together or stream a movie together while you video chat.	
A. You can plan a visit when possible.	
B. You can find things you can do together while apart.	
C. So it's in your best interest to stay in touch with your friends.	
D. Handwriting their birthday card every year is a smart choice.	
E. It can also be an opportunity to learn more about each other's experiences.	
F. There are many effective ways to keep in touch, stay connected and develop your friendship.	
G. For example, you can watch the same shows at the same time and share feelings afterwards.	
第三部分 书面表达(共两节,满分 32 分) 第一节(共 4 小题;第 40、41 题各 2 分,第 42 题 3 分,第 43 题 5 分,共 12 分)。 阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。	

For average working people, they normally change their careers five to seven times throughout their whole lives. The best way to be prepared for a career change is to make a plan. Without that, you are just a dreamer.

It happens that you don't think about your career carefully, but the first step you need to take is that you must spend time considering your present situation and your ideal career path to develop a specific career plan. Reflecting on yourself and your needs is also necessary. When you have a better understanding of yourself and what you want, you are more likely to make a plan that suits your goals and lifestyle. By this kind of self-reflection, you will discover the type of career you want.

The next step is to figure out how to get there. You probably need SMART goals that are specific, measurable, achievable, relevant, and time-bound to prepare for success. Studies prove that SMART goals work better when they are written down and shared with others. Sharing improves your sense of responsibility while writing down allows you to keep them in your memory.

Now that you have understood what you want and had your goals set and written down, the last step is to make career decisions. First, list the advantages and the disadvantages of different decisions. And then think about how each path lines up with your values. Finally, think about how they could influence your future.

How do you feel when talking about your career? Do you want to stay where you are or are you ready to make a change to take steps to achieve success? Reflect, set goals, and make your decision, and you'll be on the right path in no time.

- 40. What is the best way to be prepared for a career change according to the passage?
- 41. What are the SMART goals?
- 42. Please decide which part is false in the following statement then underline it and explain why.

To make career decisions, you need to list the advantages and the disadvantages of different decisions, think about how each path lines up with your values, and whether they bring you a lot of money.

43. Which one of the three steps do you think is the most important to develop your career plan? Why? (In about 40 words)

第二节(20 分)

- 44. 假设你是红星中学学生李华。你的英国朋友 Jim 发来邮件询问你喜欢什么动物。请你用英文给他回一封 邮件,介绍你喜欢的动物,内容包括:

Dear Jim,

Yours, Li Hua

www.gaokzx.com

参考答案

第一部分 知识运用(共两节,满分 30 分)

第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)

【答案】1.A 2.D 3.B 4.A 5.C 6.C 7.D 8.B 9.C 10.B

【解析】

【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了 Carter Evans 和警察 Garry Mercer 勇救溺水三少女的好人好事。

【1题详解】

考查动词词义辨析。句意:这位司机盲目地按她的 GPS 导航沿着错误的方向行驶。A. followed 沿着(道路、小径等); B. studied 学习; C. seen 看见; D. kept 保持。由上文的"a car with three teenage girls inside fell off a boat ramp (匝道) and into the river, then sank(一辆载有三名十几岁女孩的汽车从匝道上跌落到河里,随后沉没)"和下文的"wrong directions from her GPS"可知,应该是盲目地相信 GPS 导航,沿着错误的方向行驶才导致了这次溺水事故。故选 A 项。

【2题详解】

考查副词词义辨析。句意: 在黑暗中,他们几乎看不出女孩们紧紧抓住车顶, 这是车上唯一仍在水上的部分。 A. finally 最终; B. clearly 清楚地; C. certainly 当然; D. hardly 几乎不。由上文的"It was around 2:30 a.m.(大约是凌晨两点半)"和"In the darkness"可知, 天太黑了, Carter Evans 几乎看不见水中的女孩们。故选 D 项。

【3题详解】

考查动词词义辨析。句意: 但他们能听到呼喊声。A. fighting 战斗; B. shouting 呼喊; C. swimming 游泳; D. quarrelling 吵架。由上文语境和常识可知,溺水的人会呼喊救命,所以 Carter Evans 即使看不到人,也能听到呼喊声。故选 B 项。

【4题详解】

考查名词词义辨析。句意:他帮助了第一个看到的女孩,并将她的头举过水面,将她带到河岸。A. riverbank 河岸; B. car 汽车; C. tent 帐篷; D. park 公园。由上文的"He helped the first girl he saw"可知,此处指 Carter Evans 救他看到的第一个溺水的女孩,自然是把溺水者从水里带向河岸,呼应下文的"back to shore(回到岸边)"。故选 A 项。

【5题详解】

考查动词词义辨析 句意: 他跳入河中帮助另一个女孩。A. walked 走路; B. fell 落下; C. dived 跳水; D. sank 下沉。呼应上文 "dived into the water(跳入水中)" Carter Evans 跳入水中救人,警官 Garry Mercer 也跳入水中救人。故选 C 项。

【6题详解】

考查形容词词义辨析。句意: 但在回到岸边的途中,她太害怕了,以至于沉入水下,将 Mercer 往水下拉。A. excited 兴奋的; B. surprised 惊讶的; C. scared 害怕的; D. disappointed 失望的。下文"went underwater, pulling Mercer down with her"符合溺水者惊慌失措的反应,因为太害怕了,所以对救援造成了不利影响。故选 C 项。

【7题详解】

考查名词词义辨析。句意: Evans 跳回水中,帮助他们直到他们在水中能保持平稳。A. sand 沙; B. crowd 人

群; C. darkness 黑暗; D. water 水。由上文语境可知, Evans 刚救了一个溺水者上岸, 此时看到警察 Mercer 有麻烦, 立即跳回水中去帮助。故选 D 项。

【8题详解】

考查动词词义辨析。句意: 她努力停留在水面上。A. waiting 等待; B. struggling 挣扎; C. considering 考虑; D. lying 躺。由常识可知,溺水者为了不下沉,会努力让自己在水中漂浮起来, struggle to do sth. (努力做某 MMM.C 事)。故选 B 项。

【9题详解】

考查名词词义辨析。句意: "我只知道我的最后一口气就要来了," Watson 说。A. challenge 挑战; B. choice 选择; C. breath 呼吸; D. dream 梦想。由下文的 ""I thought I was slowly losing myself." She began to go under.("我认为我正在慢慢失去意识。"她开始往下沉)"可知, Watson 用"最后一口气"表达她快要死了。 故选C项。

【10 题详解】

考查名词词义辨析。句意:这三个女孩之所以活着,是因为 Evans 冒着生命危险救了她们。A. health 健康; B. life 生命; C. job 工作; D. fortune 运气。由上文的 "Evans took off his shirt and shoes, threw his phone down and dived into the water, a river he knew crocodiles called home.(Evans 脱下衬衫和鞋子,扔下手机,跳入水中, 这是一条他认识的鳄鱼称之为家的河流)"和"Evans was taken to the hospital.(Evans 被送往医院)"可知,凌 晨两点半,在黑暗中, Evans 在有鳄鱼的河流中救人,是冒着生命危险的。故选 B 项。

第二节 语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分, 共 15 分)

【答案】11. When

12. meters 13. looked

14. turned

【解析】

【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在野外摄影时遇熊的惊险一幕。

【11 题详解】

考查时间状语从句。句意:当我拍摄一只鹰时,我突然发现离我四米远的地方有一只熊。结合句意可知,由 when 引导时间状语从句, 首字母大写。故填 When。

【12 题详解】

考查名词复数。句意: 当我拍摄一只鹰时,我突然发现离我四米远的地方有一只熊。 由数词 four 修饰, 用可 数名词 meter 的复数形式。故填 meters。

【13 题详解】

考查时态。句意:它回头看着我。事情已发生,谓语动词 look 用一般过去时。故填 looked。

【14 题详解】 5

·秒钟后,熊转身跑进了森林。结合并列谓语 ran into 可知,事情已发生,谓语动词 turn 用一般过<mark>去时。</mark>故填 turned。

【答案】15. were built

16. that##which

17. to admire

【解析】

【导语】这是一篇说明文。文章介绍了广西贵州的龙脊梯田。

【15 题详解】

考查时态和语态。句意:它们是很久以前由当地人建造的。结合时间状语 a long time ago,主语 They 和谓语 动词 build 是被动关系,用一般过去时的被动语态,主语 They,谓语复数形式。故填 were built。

【16 题详解】

考查定语从句关系词。句意:由于有数百条相互连接的水道,雨水顺着山脉流入梯田。该空引导限制性定语 从句,先行词是 hundreds of waterways,指物,关系词在从句中作主语,用关系代词 that/which。故填 that/which。

【17 题详解】

考查不定式。句意:今天,龙脊梯田吸引了成千上万的游客前来欣赏这一伟大的奇迹。admire 用不定式形式 作目的状语。故填 to admire。

【答案】18. preparing

19. with 20. better

【解析】

www.gaokza 【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者不愿自己准备春节晚餐,觉得外出就餐是个不错的选择,讲明了 外出就餐的好处。

【18 题详解】

考查动名词。句意: 我认为花很多时间准备一顿饭并在结束后收拾残局是不值得的。固定搭配 spend+时间 +(in) doing sth. (花时间做某事), prepare 用动名词形式作宾语。故填 preparing。

【19 题详解】

考查介词。句意:我们仍然和同样的人共进晚餐。结合句意,介词 with (和·····一起)符合语境。故填 with

【20 题详解】

考查形容词比较级。句意:没有那么累的烹饪,这个场合更令人愉快,而且菜肴味道更好!结合 more enjoyable 可知,该空含比较含义,用形容词比较级 better 作表语。故填 better。

第二部分 阅读理解(共两节,满分38分)

第一节(共 14 小题;每小题 2 分, 满分 28 分)

【答案】21. C 22. D

【解析】

【导语】本文是应用文。文章是一则介绍由《中国日报》举办的个人摄影大赛的通知。

【21 题详解】

细节理解题。由第一段中的 "China Daily Website and China Daily App are calling for submissions (提交) of photos and videos from the National Day until Dec. 20, 2022. But all the online entries must be received by 11:59 pm on December 15, 2022. (中国日报网和中国日报 App 呼吁从国庆节到 2022 年 12 月 20 日提交照片和视 频。但所有在线参赛作品必须在 2022 年 12 月 15 日晚上 11:59 之前收到)"可知,参与者在线提交作品时间 为: 2022年10月1日至12月15日。故选C项。

【22 题详解】

细节理解题。由 HOW TO SUBMIT 中的 "Step 1: Fill in the application form and offer the information on the participants' name, nationality, mobile phone number and email address. Step 2: Upload your works and make a brief introduction on your works.(第一步:填写申请表,并提供参与者的姓名、国籍、手机号码和电子邮件 地址。第二步:上传你的作品,并对你的作品做一个简短的介绍。)"可知,提交作品前需要填写我们的个 WWW.9 人信息。故选 D 项。

【23 题详解】

推理判断题。文章是一则介绍由中国日报举办的个人摄影大赛的通知,号召人们参与,可得出文章可能选 自正式通知。故选 B 项。

【答案】24. C 25. B 26. D 27. B

【解析】

【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了莉莉在高中毕业日这一天的所思所想和情感升华。

【24 题详解】

细节理解题。由第一段中的"I was extremely tired from staying up late the night before because I was so anxious for the big day. I dragged myself out of my bed to do my normal routine. As I was brushing my teeth, I looked up at the mirror and it hit me that I was about to graduate from high school. (前一天晚上熬夜,我非常 累,因为我非常担心重要一天的到来。我从床上爬起来,开始做我的日常工作。当我刷牙的时候,我抬头 看着镜子,突然想到我即将从高中毕业)"可知,莉莉焦虑的主要原因是她的毕业日。故选 C 项。

【25 题详解】

推理判断题。由第二段中的 "All I had was English that day because my other teachers let us have a free day to catch up on late homework or just hang out with our friends. After suffering through eight hours of boring classes, it was time to get ready for graduation night. (那天我只学了英语,因为我的其他老师让我们有一天的空闲时 间来完成迟到的作业,或者只是和朋友们一起玩。在经历了八个小时枯燥的课程之后,是时候为毕业之夜 做好准备了)"可知,莉莉认为那天课程很枯燥,只学了英语,可得出莉莉对毕业最后一天的课程并不感兴 趣。故选B项。

【26 题详解】

推理判断题。由第三段中的 "I never knew a book could give me such inspiration. I just kept on thinking to myself that this was finally it! I was so happy that it was time to move on to a new chapter in my life. (我从来不知 道一本书能给我这样的灵感。我一直在想,这就是最后的结局!我很高兴,是时候进入我人生的新篇章 了)"和 "All I could see was a beautiful future ahead. This opened up many possibilities for me, like going to college, moving out on my own, and paying bills. (我所能看到的只是一个美好的未来。这为我打开了许多可 能性,比如上大学、自己搬出去住,以及支付账单)"可知,Ms.Sue 的礼物使莉莉开始考虑是时候进入自 己人生的新篇章了,她应该为自己的美好未来而奋斗。故选 D 项。

【27 题详解】

推理判断题。由第一段中的 "I was extremely tired from staying up late the night before because I was so anxious for the big day. (前一天晚上熬夜,我非常累,因为我非常担心重要一天的到来)",第二段中的

"She gave me a special book. I looked down at it and it said, "The places you'll go!" I read it right before I headed up to gym for practice. (她给了我一本特别的书。我低头看了看它,上面写着: "你要去的地方!"我在去健身房练习之前读了它)"和第三段中的"I never knew a book could give me such inspiration. I just kept on thinking to myself that this was finally it! I was so happy that it was time to move on to a new chapter in my life. (我从来不知道一本书能给我这样的灵感。我一直在想,这就是最后的结局!我很高兴,是时候进入我人生的新篇章了)"可知,毕业日这天莉莉心烦意乱,但读完 Ms. Sue 送的书后,莉莉明白了自己要进入人生的新篇章了,要为美好生活而奋斗,可得出读了一本好书之后,会发生一些非常神奇的事情。故选 B 项。

【答案】28. C 29. D 30. A

【解析】

【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了,在几代人的努力下塞罕坝由荒地成为了世界上最大人工林的故事。

【28 题详解】

推理判断题。由第六段中的"In the beginning, planting trees on the very cold highland was an impossible task due to the high winds. Over 90 percent of the young seedlings planted in the first two years died and the forest farm was nearly shut down. (起初,由于大风,在非常寒冷的高地上种树是一项不可能完成的任务。前两年种植的树苗中 90%以上死亡,林场几乎关闭)"可知,前两年种植的树苗中 90%以上死亡,作者通过列举数字表明了塞罕坝植树的困难。故选 C 项。

【29 题详解】

细节理解题。由第二段 "The Saihanba Forest Farm is the world's largest manmade forest, a 750-square-kilometer barrier (屏障), 300 kilometers north of Beijing, planted to save the Chinese capital from desertification (the gradual change of habitable land into desert, which is usually caused by climate change or by destructive use of the land). (塞罕坝林场是世界上最大的人工林,位于北京以北 300 公里处,占地 750 平方公里,是为了保护中国首都免受沙漠化(可居住土地逐渐变为沙漠,这通常是由气候变化或土地的破坏性使用造成的))"和第三段"Today, overlooking the sea of green, it would be hard to imagine that a half century ago, the area was wasteland. (今天,俯瞰绿海,很难想象半个世纪前,这里还是荒地)"可知,塞罕坝林场由荒地变成了世界上最大的人造森林。故选 D 项。

【30 题详解】

主旨大意题。由第一段 "Saihanba is a green miracle passed on from generation to generation. (塞罕坝是一个世代相传 绿色奇迹)",第二段中的"The Saihanba Forest Farm is the world's largest manmade forest (塞罕坝林场是世界上最大的人工林)",第三段"Today, overlooking the sea of green, it would be hard to imagine that a half century ago, the area was wasteland. (今天,俯瞰绿海,很难想象半个世纪前,这里还是荒地)"和最后一段"Three generations of hard work have turned Saihanba from a nascent (新生的) stand of trees into a million acres of forest, from a desert into an oasis. (经过三代人的努力,塞罕坝从一片新生的树林变成了一百万英亩的森林,从沙漠变成了绿洲)"可知,文章讲述了在几代人的努力下塞罕坝由荒地成为了世界上最大人工林,是一个世代相传的绿色奇迹,A项"人们是如何创造绿色奇迹的"可概括全文。故选 A 项。

【答案】31. C 32. A 33. A 34. D

【解析】

【导语】这是一篇议论文。文章论述了有些人不赞成家庭作业的看法,但作者认为家庭作业有好处。

【31 题详解】

细节理解题。由第一段中的 "As a teacher, I strongly believe in the benefits of quality homework. Besides preparing students for university life, it teaches important life skills that will benefit students for the rest of their lives. (作为一名教师,我坚信高质量作业的好处。除了为学生准备大学生活,它还教授重要的生活技能,这些技能将使学生终生受益)"和最后一段中的"We should recognize quality homework can help to show children the connection between what they are learning in school and how it can be applied outside of schools (我们应该认识到,高质量的家庭作业有助于向孩子们展示他们在学校学习的内容与如何在校外应用之间的联系)"可知,高质量的作业可以在许多方面对学生产生积极影响。故选 C 项。

【32 题详解】

推理判断题。由第四段中的"Primary students will eventually be in middle and high school where homework will be assigned. If they have no preparation in primary schools, they will have the stress of suddenly trying to adjust to life with homework later. The important thing is to assign just enough homework to help students learn. (小学生最终会进入初中和高中,到那时会有家庭作业。如果他们在小学没有准备,他们会有突然试图适应生活的家庭作业的压力。重要的是布置足够的家庭作业来帮助学生学习)"可知,作者认为家庭作业能帮助学生学习,而且如果小学生到了初高中才接触家庭作业,他们会有压力,可得出作者支持小学生有家庭作业。故选 A 项。

【33 题详解】

词句猜测题。由第三段中的 "In addition, those who are <u>opposed to</u> homework believe that students end up hating the time spent instead of enjoying learning. (此外,那些 <u>opposed to</u> 家庭作业的人认为,学生最终讨厌花在学习上的时间,而不是享受学习)"可知,有些人认为学生会因为家庭作业讨厌学习,可得出这些人应该是不赞成有家庭作业的,opposed to 意为"反对(Against)"。故选 A 项。

【34 题详解】

主旨大意题。第一段首句"There has recently been a lot of arguments about homework. (最近有很多关于家庭作业的争论)"总起全文,第一段还陈述了作者对高质量家庭作业的观点,第二三段陈述了各方反对家庭作业的观点,第四至最后一段陈述了作者赞成有家庭作业的观点,可得出 D 项"关于家庭作业的不同看法"可概括全文,可为标题。故选 D 项。

第二节(共 5 小题;每小题 2 分, 共 10 分)

【答案】35. F 36. E 37. D 38. B 39. G

【解析】

【导语】这是一篇说明文。文章讲述了和朋友保持联系、发展友谊的方法。

【35 题详解】

由第二段段首句 "You can text each other frequently. (你们可以经常发短信)",第三段首句 "You can mail each other handwritten letters. (你们可以互相邮寄手写信件)"和最后一段中"Doing things together will help maintain a bond and can also be a form of quality time. (一起做事情有助于保持联系,也可以是一种优质时间)"可知,下文在讲和朋友保持联系、发展友谊的方法,F选项"有很多有效的方法可以保持联系,保持

联系,发展友谊。"总起下文内容。故选 F 项。

【36 题详解】

由第二段段首句 "You can text each other frequently. (你们可以经常发短信)"可知作者建议通过发短信来和朋友保持联系、发展友谊,E 选项 "这也可以是一个了解彼此经历的机会。"和上文 "Although you may be apart from one another, texting is a great way to get immediate access to each other's lives. (尽管你们可能彼此分开,但发短信是一种很好的方式,可以直接了解彼此的生活)"一起表明发短信和朋友保持联系、发展友谊的好处。故选 E 项。

【37 题详解】

由第三段首句 "You can mail each other handwritten letters. (你们可以互相邮寄手写信件)" 可知作者建议通过互相邮寄手写信件来和朋友保持联系、发展友谊,D选项"每年手写生日卡是一个明智的选择。"和上文"Taking the time to write a letter shows your appreciation for the relationship. (花时间写信表明你对这段关系的赞赏)"及下文"Or, you can just send them a surprise letter out of the blue! (或者,你可以突然给他们发封惊喜信)"是"通过互相邮寄手写信件来和朋友保持联系、发展友谊"的举例说明。故选 D 项。

【38 题详解】

由下文 "There are many activities that can be mutually enjoyed even though you are not in the same location. Doing things together will help maintain a bond and can also be a form of quality time. (尽管你们不在同一个地方,但有许多活动可以相互共享。一起做事情有助于保持联系,也可以是一段宝贵时光)"可知,下文在讲与朋友分开时,可以通过一起做事情来和朋友保持联系、发展友谊,承接下文,B选项"你可以找到在分开时可以一起做的事情。"可作为本段主题句。故选 B 项。

【39 题详解】

由上文 "There are many activities that can be mutually enjoyed even though you are not in the same location. Doing things together will help maintain a bond and can also be a form of quality time. (尽管你们不在同一个地方,但有许多活动可以相互共享。一起做事情有助于保持联系,也可以是一段宝贵时光)"可知本段在讲与朋友分开时,可以通过一起做事情来和朋友保持联系、发展友谊,G选项"例如,你们可以在同一时间观看相同的节目,然后分享感受。"和下文"Besides, you can start reading a book together or stream a movie together while you video chat. (此外,您可以在视频聊天时开始一起看书或一起观看电影)"是"与朋友分开时,可以通过一起做事情来和朋友保持联系、发展友谊"的举例说明。故选 G 项。

第三部分 书面表达(共两节,满分 32 分) 第一节(共 4 小题;第 40、41 题各 2 分,第 42 题 3 分,第 43 题 5 分,共 12 分)。 【答案】40. Making a plan.

- 41. SMART goals refer to goals that are specific, measurable, achievable, relevant, and time-bound.
- 42. To make career decisions, you need to list the advantages and the disadvantages of different decisions, think about how each path lines up with your values, and whether they bring you a lot of money.

Because you should think about how decisions could influence your future.

43. I think the last step—to make career decisions—is the most important to develop your career plan. Because life is a process of decision-making choice. Correct decisions can help us succeed, while wrong decisions can make efforts in vain.

【解析】

【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了为转行作准备的三个步骤: 自我反思、设定目标和做出决定

【40 题详解】

考查细节理解。由第一段中的"The best way to be prepared for a career change is to make a plan. (为职业转变 做好准备的最好方法是制定计划)"可知,为职业转变做好准备的最佳方式是制定计划。故答案为: WWW. Making a plan.

41 题详解】

考查细节理解。由第三段中的 "You probably need SMART goals that are specific, measurable, achievable, relevant, and time-bound to prepare for success. (你可能需要具体、可衡量、可实现、相关且有时间限制的 SMART 目标来为成功做好准备)"可知, SMART 目标是指具体、可衡量、可实现、相关且有时间限制的 目标。故答案为: SMART goals refer to goals that are specific, measurable, achievable, relevant, and time-bound.

【42 题详解】

考查细节理解。由第四段中的 "First, list the advantages and the disadvantages of different decisions. And then think about how each path lines up with your values. Finally, think about how they could influence your future. (首 先,列出<mark>不</mark>同决策的优点和缺点。然后想想每一条决策道路如何符合你的价值观。最后,想想它们会如何影 响你的未来)"可知,要做出职业决策,你需要列出不同决策的优点和缺点,思考每一条决策道路如何符合 你的价值观,以及"决策会如何影响你的未来",所以"它们是否会给你带来很多钱"错误。故答案为: To make career decisions, you need to list the advantages and the disadvantages of different decisions, think about how each path lines up with your values, and whether they bring you a lot of money.

Because you should think about how decisions could influence your future.

【43 题详解】

考查开放答题。考生可结合文章和自身实际答题,例如:最后一步(即做出职业决策)是制定职业计划最 重要的一步。因为生活是一个决策选择的过程。正确的决定可以帮助我们取得成功,而错误的决定可以使 努力付诸东流。故答案为: I think the last step—to make career decisions—is the most important to develop your career plan. Because life is a process of decision-making choice. Correct decisions can help us succeed, while wrong decisions can make efforts in vain.

第二节(20 分)

44. 【答案】Dear Jim,

I'm happy to hear from you. Let me tell you which animal I like best.

It is known to us that animals are our friends. I like animals very much, especially dogs. Most dogs are loyal, friendly, alert, obedient and close to their owners. Nowadays, the reasons why many people love dogs are as follows. First of all, dogs are regarded as loyal friends to people. Besides, they can help people guard their homes. At last, they can accompany people, which can help people relieve loneliness. I like dogs best, but I hope we humans can live in harmony with other animals.

> Yours. Li Hua

【解析】

【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英国朋友 Jim 回一封邮件,介绍你喜欢的动物,内容包括:

1. 动物的名称; 2. 动物的特点; 3. 喜欢的原因。

【详解】1.词汇积累

喜欢: like→be fond of

许多: many→plenty of

此外: besides—furthermore

帮助某人做某事: help sb. do sth.→assist sb. to do sth.

2.句式拓展

简单句变复合句

原句: I like dogs best, but I hope we humans can live in harmony with other animals.

拓展句: Although I like dogs best, I hope we humans can live in harmony with other animals.

【点睛】【高分句型 1】It is known to us that animals are our friends. (运用了 It 作形式主语和 that 引导的主语从句)

【高分句型 2】At last, they can accompany people, which can help people relieve loneliness. (运用了 which 引导的非限制性定语从句)





关于我们

北京高考在线创办于 2014 年,隶属于北京太星网络科技有限公司,是北京地区极具影响力的中学升学服务平台。主营业务涵盖:北京新高考、高中生涯规划、志愿填报、强基计划、综合评价招生和学科竞赛等。

北京高考在线旗下拥有网站门户、微信公众平台等全媒体矩阵生态平台。平台活跃用户 40W+,网站年度流量数千万量级。用户群体立足于北京,辐射全国 31 省市。

北京高考在线平台一直秉承 "精益求精、专业严谨"的建设理念,不断探索"K12教育+互联网+大数据"的运营模式,尝试基于大数据理论为广大中学和家长提供新鲜的高考资讯、专业的高考政策解读、科学的升学规划等,为广大高校、中学和教科研单位提供"衔接和桥梁纽带"作用。

平台自创办以来,为众多重点大学发现和推荐优秀生源,和北京近百所中学达成合作关系,累计举办线上线下升学公益讲座数百场,帮助数十万考生顺利通过考入理想大学,在家长、考生、中学和社会各界具有广泛的口碑影响力

未来,北京高考在线平台将立足于北京新高考改革,基于对北京高考政策研究及北京高校资源优势,更好的服务全国高中家长和学生。





Q 北京高考资讯

咨询热线: 010-5751 5980

微信客服: gaokzx2018

官方微信公众号: bjgkzx 官方网站: www.gaokzx.com